CHOOGLIN' - SWEET TIME

Het intro van straffe opener "Take Your Sweet Time" zegt meteen genoeg, maar gelukkig schakelt Chooglin', een aantal opgeschoten jochies uit het diepste zuiden van de Verenigde Staten, snel over naar de meer ranzige rock-‘n-roll van het vroege Stonestijdperk. De twee nummers die volgen, het beslist overtuigende "Waltz In D" en de slome duikelaar "Nexium of Interest", klinken nog net wat frisser in de oren en zoeken ook aansluiting bij actuele en jonge gitaarbandjes als the Dexateens, de band met wie ze eerder een split 7" EP opnamen.

De Chooglin' line-up bestaat uit de zanger/gitaristen Brian Vanderwerf en Jesse Tomlinson (the Midnight Evils), die oorspronkelijk de band vormden in 2005, en later het gezelschap kregen van bassist Paul Diorio, drummer Shawn Walker, trombonisten Harold Longley, Steve Erickson en Zach Zins, en trompettist Bob DeBoer. Samen een wildwoeste tornado uit Minneapolis die na hun bevlogen titelloze debuutplaat uit 2006, na dato nog altijd blijven steken zijn in een wildrockende en drassige jaren '70 jaren garagesound. Met de hulp van deze bandleden laten Vanderwerf en Tomlinson prima horen hoe een rootsrockliedje in elkaar steekt. Hun nieuwe plaatje "Sweet Time" staat er namelijk vol mee en geldt wederom louter lofzang.

De band lijkt veel plezier te hebben en komt gedreven en aanstekelijk over. Tevens is de muziek afwisselend genoeg om interessant te blijven, mede door gebruik van blazers. Vanderwerf beschikt verder over een soulvolle stem die net rauw genoeg is om het geheel de nodige pit mee te geven. Dat lukt voornamelijk goed in nummers als "Take Your Sweet Time", "Airport Bar" en "Tonight, Alright", die in dit boogie-rock genre als de uitschieters op deze plaat genoemd mogen worden. Chooglin' laat deze oerconservatieve en loodzware rock ten alle tijden opmerkelijk luchtig en fris klinken.

Big Legal Mess debuut "Sweet Time" wordt gebracht met een gedreven en hedendaagse spirit van melodieuze en zompige bluespunkrock, waar naast het gitaargeweld, de nodige blazers natuurlijk niet mogen ontbreken om ons allen helemaal terug te brengen naar het hippietijdperk.


 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Big Legal Mess / Fat Possum
Distr.: Bertus

video