OLD LOST JOHN - FACELESS

Je kan je afvragen of het gebrek aan zonlicht in de Scandinavische landen een hormonale invloed heeft, maar het landschap aldaar lijkt toch een zekere mistroostigheid uit te stralen. Toch als je de tien songs van de Zweed Old Lost John beluistert, in het echte leven Tomas Thunberg. Als bevlogen artiest roept deze songsmid in zijn folk noir een melancholie op die je onmogelijk onberoerd kan laten. Instrumenten als zingende zaag, trombone en mandola en de vrouwelijke backing zang benadrukken de droefgeestigheid van de lyrische songteksten die Old Lost John allemaal zelf schreef. Hij producete ook dit album en bracht het uit op zijn eigen ‘Tight Grain’ label.

Daarnaast is hij multi-instrumentalist, een fijngevoelig gitarist die met klanken en gevoelssferen speelt. Met zijn geëmotioneerde wijze van zingen beroert Old Lost John elke gevoelssnaar, alsof je mist en neerslag als tranen een voor een van de boomschors ziet glijden. Old Lost John doet je denken aan een boswachter die zich in de natuur schuil houdt om daar zijn eigen zielenleed te laten helen. Als je het bloedmooie ‘She Won’t Listen’ hoort dan tovert zijn hese stem en mandoline dergelijk beeld voor je geestesoog. Maar ook ‘Come Saturday’ en ‘In From The Cold’ grijpen je aan als de ondefinieerbare schittering van het noorderlicht. Bij ‘Nothing Good’ zou je dan weer de songsmid uit Malmo willen behoeden voor een teveel aan schrijnende emoties.

Op ‘And She Looked Down’ krijgt hij troost van Olof Jennfors’ mandoline en zingt Thomas Denver Jonsson mee, een bevriend songwriter. De ijle vrouwelijke backing hier en daar, o.m. van Frida Ekerlund en Frida Astrand, en John’s pomporgel en melodeon evoceren dezelfde sfeer als deze bij ‘The Low Anthem’. Je waant je verdwaald in een bevreemdend landschap waar existentiële pijn schuil gaat in de ogen van vogels en dieren. Old Lost John zelf neemt de gedaante aan van een pelgrim die van het eigen leed alleen de schoonheid meeneemt. Hij verpakt die in een quasi oud vertelselboek met onsterfelijke songs die hij aanbiedt aan elke luisteraar die er open voor staat, 35 minuten lang.

Marcie

 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby

Label: Tight Grain Records