MC HANSEN - PARIAH

Het heeft iets onwezenlijks: folk- en countrymuziek afkomstig uit het Zweedse Malmö. Toch is het dat wat je te horen krijgt als je de cd “Pariah” van MC Hansen in de speler stopt. De elf nummers werden vorig jaar in nauwelijks twee dagen opgenomen in een Deense studio. Het album werd nadien afgewerkt in Denemarken en in Duitsland. MC Hansen verhuisde daarna van Denemarken naar Zweden en gooide daar zijn werkstuk begin dit jaar snel op de markt.

Op 18-jarige leeftijd kreeg hij van zijn ouders een gitaar in plaats van het eigenlijk verwachte rijbewijs en bijhorende auto. Het instrument werd in dank afgenomen en was sindsdien onafscheidelijk verbonden aan deze sympathieke muzikant. Hij leerde er zoveel mogelijk akkoorden op spelen waarmee hij nadien intensief aan de slag ging om catchy riffs voor zijn eigen songs te componeren.

Het resultaat van die noeste arbeid kon je al beluisteren op zijn debuutalbum “Bogrough Junction” uit 2004 en diens opvolger “The Sentimentals” uit 2006 die vooral in Scandinavië succes konden vergaren.

Zijn continue progressie als liedjesschrijver en zanger-muzikant kan je nu beluisteren op de nieuwste en derde cd “Pariah”. De hedendaagse liedjes coveren diverse genres door de vele stijlinvloeden die er in zijn geslopen: folk, country, blues en Americana. De opvallendste song op dit album is “Take Your Time (The Tale Of Lovelight Ave.)” een duet met de in Scandinavië zeer populaire zanger CS Nielsen.

Maar ook de andere nummers getuigen van zijn groot talent als songwriter: “Melancholy Moon”, “Behind Enemy Lights”, “With Blood On My Hands” en het folky nummer “The Song We Never Sing”. De melancholische countrysound klinkt vooral door in liedjes als “Down There By The Well”, “Come On Down” en “Up On A Shelf” waarin de mandoline en de klagende pedal steel gitaar op het voorplan mogen treden.

Via de songs “On A Day As Good As Any Other” en cd-afsluiter “...It Goes Like This” laat MC Hansen tenslotte horen dat hij ook enige affectie voelt voor de swing- en jazzmuziek.

“Pariah” is het resultaat van knap schrijverswerk en uitmuntende muzikale prestaties uit de koker van MC Hansen en zijn uitstekende begeleidingsgroep. Dit album te mogen beluisteren was voor ondergetekende een warm en waar genoegen. Goedgekeurd voor verdere consumptie, dus.

(valsam)
"At the age of 18 years, MC Hansen got a guitar instead of the expected new car and keys. Thanks God for that, since his music sounds a multifold times better than the sound of a car engine. The melancholic country influences in many songs as well as his affection for swing and jazz let us come to this conclusion : 'OK for broad consumption'."

- www.rootstime.be

 


 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Bogrough Records

Info: Hemifran