RYAN DAVIS – WHAT I CAUSE

Wanneer ik voor de zoveelste keer naar ‘What I Cause’ van Ryan Davis luister, is het ergens ter hoogte van ‘Interlude’ dat ik mezelf de bedenking maak dat ik niet al te snel mijn vooroordelen moet volgen. Ik verklaar mij nader: ik hou niet van het gebruik van de cello in relatief moderne muziek. Naar mijn gevoel is de cello een klassiek instrument, waarvoor prachtige klassieke stukken zijn geschreven. In een genre als rootsrock is er mijns inziens geen plaats voor zo’n instrument, al moet ik zeggen dat de uit Texas afkomstige singer songwriter Ryan Davis op ‘What I Cause’ zijn uiterste best doet om mij van het tegendeel te overtuigen. Zijn gitaarspel wordt in haast elke song bijgestaan door een akoestische of elektrische cello, bespeeld door Christopher Rains.

Een tweede vooroordeel waar ik dringend korte metten mee moet maken is mijn stelling dat alles wat ook maar enigszins refereert aan Kurt Cobain en Nirvana afgedaan moet worden als een flauw afkooksel. Het rauwe van Davis’ stem doet wel vaker aan voornoemd icoon denken, maar is daarom niet minder indrukwekkend. Nee, Davis beschikt onmiskenbaar over een strot met een eigen gezicht. Dat er hier en daar ook wel flarden Dave Matthews de kop opsteken draagt bij tot de kwaliteit van ’s mans stem.

Kunnen we eigenlijk nog wel van een vorm van rootsmuziek spreken als we af te rekenen krijgen met een instrument dat niet op zijn plaats lijkt en een verwijzing naar het opperhoofd van de grunge? Zonder twijfel, al is het, net als op ‘Soul’s Tide’, het debuut van Ryan Davis, ook nu weer een melancholische mix van blues, rock en roots die de dienst uitmaakt. Het zijn trouwens die verschillende ingrediënten, vaak overgoten met een licht alternatief sausje, die er voor zorgen dat ‘What I Cause’ in het oog springt. Neem nu een nummer als ‘Undone’. Wat ingetogen en heel kaal begint, deint uiteindelijk uit in een muzikale golf die de luisteraar traag maar zeker bij de strot pakt om net op tijd terug los te laten. Davis’ getekende stem en de duistere, ietwat onheilspellende cello van Rains spelen hierin een hoofdrol. Tegelijkertijd bewijzen beide heren met ‘With A Blade’ dat ze ook een hedendaagse blueskraker, inclusief uitstekend slidewerk, kunnen schrijven.

‘What I Cause’ is een plaat met karakter die zowel zalft als slaat. Ryan Davis verstaat de kunst van het songschrijven, zelfs al gebruikt hij niet meteen conventionele instrumenten om zijn songs uit te voeren.

(Lewis)


 

Artiest info
Website  
Myspace  
CDBaby
Label: Red Parrot Records