CRAIG BICKHARDT - BROTHER TO THE WIND

“Brother To The Wind” is de derde solo-cd van de hand van de Amerikaanse singer-songwriter Craig Bickhardt uit Glen Mills in de staat Pennsylvania. Bij u is deze man misschien nog geheel onbekend maar vele van zijn liedjes kent u wellicht wel want artiesten als Johnny Cash, Willie Nelson, Ray Charles en Art Garfunkel namen eerder al songs van Craig Bickhardt op in hun repertoire. Zijn eerste kennismaking met het grote publiek dateert echter al van 1982 toen hij 2 liedjes mocht aanbrengen voor de soundtrack van de Robert Duvall-film ‘Tender Mercies’. Hij leefde enkele decennia - 24 jaar om precies te zijn - in de countrystad Nashville maar besloot in 2006 om terug te keren naar zijn ‘hometown’ in Pennsylvania.

Voor deze soloplaat selecteerde hij twaalf liedjes die eerder al hun kracht hadden bewezen toen ze door bovenvermelde grote artiesten werden opgenomen. Craig Bickhardt brengt ze op dit album op zijn typerende rustige wijze, zachtjes tokkelend op zijn akoestische gitaar en slechts af en toe op subtiele wijze wat andere instrumentatie toevoegend. De liedjes gaan over de liefde en het leven en in zijn teksten probeert hij niets kwetsend of storend achter te laten. Bij de eerste beluistering komen haast automatisch reflecties opduiken aan de ‘basic’ zangstijl die we kennen van mensen als Gordon Lightfoot en James Taylor. Geen krullen of franjes, geen toeters en bellen maar rustige, kalmerende vertolkingen van intimistische teksten en verhalen over de dingen die in het dagelijkse leven van iedere luisteraar kunnen opduiken. Het is dan ook belangrijk dat je de tijd neemt om aandachtig naar de songteksten te luisteren want daar heeft Craig Bickhardt behoorlijk veel energie en ook veel levenswijsheid in gestoken.

Zonder echte uitschieters op deze cd te hebben gevonden zijn alle 12 nummers van een gelijke hoge kwaliteit en zullen wij ons dus maar beperken tot het vermelden van enkele nummers die ons een warm gevoel gaven: “Carrying A Dream”, “Even A Cowboy Can Dream”, “A Day Well Spent”, “This Old House” dat samen met Janis Ian wordt gebracht, “Donald and June” waarop Maura O’Connell in duet meezingt en de cd-afsluiter “Where In The World” waar Beth Nielson Chapman voor de vrouwelijke stem haar bijdrage aflevert.

Dat Craig Bickhardt een sterke liedjesschrijver is hoeven we u na beluistering van deze nummers alvast niet meer te vertellen. Maar ook als zanger van zijn eigen composities weet hij ons met dit fraaie album in ruime mate te bekoren.

(valsam)
“His capabilities as songwriter need no further introduction or praise, but Craig Bickhardt also convinces strongly as singer of his own compositions, with a little help from his musical friends”
– www.rootstime.be


 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby

Label : Stone Barn Records
Info: Hemifrånmifran