STRANGE JEROME - GUNS – AMMO – JEWELRY – COINS

“Dromerige, eclectische rootsrockmuziek”: dat is hoe de in Seattle, Washington gevestigde groep ‘Strange Jerome’ hun stijl zelf klasseert. Deze viermansformatie (eigenlijk één vrouw en drie mannen) draait voornamelijk rond zangeres en componiste Sherri Jerome (haar echte naam is Sherri Nudelman).

Zij brengt een zeer Amerikaans klinkende rocksound doorspekt met flarden country. De aanwezigheid van viool, banjo en pedal steel typeren de songs in dit meer traditionele genre. Qua stemgeluid denk je bij beluistering van Sherri Jerome onmiddellijk aan Pretenders zangeres Chrissie Hynde en in de ballads komen er herinneringen aan Lucinda Williams bovendrijven. De nummers zelf lijken echter meer thuis te horen in het songboek van artiesten als Tom Petty of Cracker.

De eerste cd van ‘Strange Jerome’ verscheen in 2006 onder de titel “Vicious Tattoo” en bestond uit een mooie collectie songs in uiteenlopende stijlen. De nieuwe plaat “Guns – Ammo – Jewelry – Coins” is een perfecte continuering van dat album met pure Americana-nummers doordrenkt van country en rock.

Het openingsnummer “Elvis, Please Advise” is meteen zo’n cowboyachtige countryballad terwijl de titel van meest rockende song weggelegd is voor het wat Pretenders-punkerig klinkende nummer “Bourbon Street”. “Chicken On A Wire” is een vlotte countryrocker met banjo en fiddle als belangrijkste instrumenten. “Sedro Woolley” is een liedje met een uitgebreid verhaal over het kleine stadje in Skagit County, Washington waar het winkeltje staat dat op de cd-hoes werd geportretteerd en waarvan het opschrift de titel van het album opleverde. In het zachtjes rockende “Cheap Shots” klinkt Sherri Jerome wellicht nog het meest als Chrissie Hynde met die typische snik in de stem. De ‘Lucinda Williams’ in haar komt dan weer het duidelijkst tot uiting in het countrynummer “Big Shot O’Whiskey”, in ”Saw You Last” en in cd-afsluiter “Actually”. Om het plaatje rond te maken linken we ‘Neko Case’ tenslotte aan de songs “What If I Was Dreamin’”, “Sunday Mornin’” en “Five”.

Dit kwartet uit Seattle staat een beetje model voor de recente rage van Americana-bands die deze muzikale Amerikaanse stad heeft afgeleverd. Een interessante trend in de muziekgeschiedenis die mede door dit uitstekende album van ‘Strange Jerome’ een nauwgezette opvolging verdient.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  
Label : Haunted Ranch Records
CD Baby