VINCE MELAMED – WHAT MATTERS MOST

De Amerikaanse keyboardspeler en componist Vince Melamed werd in New York geboren maar besloot op vrij jonge leeftijd al dat zijn toekomst in de muziek zich zou ontwikkelen in het hart van de countrymuziek in Nashville, Tennessee waar hij belandde na een korte omzwerving via Los Angeles.

Zijn naam is allicht niet zo bekend bij u maar enkele van de door hem geschreven hits voor andere sterren zullen des te meer een lampje bij u doen branden. Zo componeerde hij o.a.de tophit “Walkaway Joe” voor Trisha Yearwood in 1993 en “Tell Me What You Dream” voor ‘Restless Heart’.

Samen met Jim Photoglo - wiens cd “Is It Me?” we hier onlangs nog bespraken - en ex-Eagle gitarist, banjo- en mandolinespeler Bernie Leadon vormde Vince Melamed in de beginjaren ‘90 de groep ‘Run C&W’. Maar het was toch vooral als songschrijver en toetsenist bij diverse bands en artiesten dat hij het grootste deel van zijn tijd doorbracht. Zo deelde hij veelvuldig het podium met o.a. Bob Dylan, Glenn Frey, The Eagles, Jimmy Buffett en David Bowie.

Met het debuutalbum “What Matters Most” besloot Vince Melamed nu om het eens als soloartiest te proberen. Met een stem die ons regelmatig aan John David Souther of aan Rodney Crowell doet denken overtuigt hij ons via deze tien songs dat hij zeker op deze ingeslagen weg verder moet gaan.

Zijn hitcompositie “Walkaway Joe” krijgt hier een interpretatie van de originele auteur zelf en ook die versie staat als een uit gewapend beton opgetrokken huis. Maar ook andere nummers kunnen ons meer dan bekoren: de titeltrack “What Mattered Most” (ooit een hit voor Ty Herndon), “Perfect Love Forbidden”, “Four O’Clock Train” en het eerder door Boy Howdy hoog in de charts gezongen nummer “She’d Give Anything”.

En ook de tot op heden onbekende songs van Vince Melamed die op deze cd een plaatsje kregen zijn rijp voor coverversies door de groten in de countrywereld: “The Hard Way”, “One Little Stone” en “I’ll Leave the Light On”.

Tot slot willen we nog even vermelden dat Vince Melamed bij de opnamen van zijn debuutplaat de hulp heeft gekregen van enkele grote muzikanten uit de Nashville-countryscène zoals Faith Hill’s gitarist Pat Buchanon, Dixie Chicks’ drummer Fred Eltringham en Lyle Lovett’s drummer Harry Stinson. Alle aanwezige keyboardspel werd natuurlijk door master Vince Melamed zelf geproduceerd.

“What Matters Most” is een oerdegelijke cd met zeer professioneel gecomponeerde songs die hier door de schrijver zelf op voortreffelijke wijze worden ingezongen en hem hopelijk doen inzien dat hij niet hoeft na te laten om vanaf nu ook een persoonlijke muziekcarrière na te streven.

(valsam)
“Ten country songs that are standing like a rock and which have proven their great quality over time by the cover versions that famous artists like ‘Trisha Yearwood’ and ‘Restless Heart’ have produced. Vince Melamed - the original author - now steps in the spotlights himself and sings his own compositions in a more than ravishing way.”
– www.rootstime.be


 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby
Info: Hemifran

Label : Adroit Records