ZORA YOUNG - THE FRENCH CONNECTION

Nog niet zo lang geleden werd het album ‘Sunnyland’ uitgebracht, dat Zora Young opdroeg aan haar mentor, de legendarische bluespianist Sunnyland Slim. Nu is zij terug met alweer een liefdesalbum, dat ditmaal haar band met Frankrijk in de verf zet. Franse muzikanten begeleiden haar. Deze bluesdiva uit Mississippi, later weggetrokken naar Chicago om er een carrière uit te bouwen, reisde vanaf 1981 regelmatig naar Frankrijk, voor de eerste keer als een van de drie soulsisters in de ‘Blues With The Girl Tours’, naast Big Time Sarah en Bonnie Lee. Samen traden zij op in Limoges voor een uitverkochte club. Zora Young zou nog vaak naar Frankrijk terugkeren en wordt er op handen gedragen. Niet verwonderlijk, want deze blueszangeres graait improviserend in het ganse gamma van de blues, van Gospel tot bluesrock.

In 1991 ontmoette zij tijdens een tournee in Zwitserland Bobby Dirninger, die inviel als plaatsvervangend pianist. Zij bleven vrienden en het is deze Bobby Dirninger die haar op dit album begeleidt met akoestische en elektrische gitaar, piano, orgel en percussie. Zijn slidegitaar op ‘Goin’ Back To Memphis’ is gewoon subliem. Zijn pianospel is overal briljant. Voor deze ‘French Connection’ - opgezet als half akoestisch, half elektrisch - engageerde Bobby drie bands, die de sound van dit album mee bepalen: een Live band, een akoestische en een studioband, deze laatste met bandleden uit Dirninger’s eigen band.
Hierdoor krijg je een aantrekkelijke mix van zowel funky als Deltablues, jazz, gospel en zelfs wat echo’s countryblues. Bij de songs met de live band schitteren de elektrische gitaar - Muddy Waters’ ‘Honey Bee’ - en de trompet en sax op haar eigen ‘Toxic’. Bij de akoestische nummers vallen vooral de staande bas en wasbord op -‘See See Rider’- en een rouwende cello op ‘In The Ghetto’. Met de band van Dirninger in de achterhoede krijg je een glimp van hun beider affectie in het duet ‘Tonight I’ll Be Staying Here With You’, hun interpretatie van de Bob Dylan cover. Zora’s talent maakt dat het allemaal als een geheel overkomt met haar gevoelvolle zang, soms zwoel, dan weer krachtig, maar altijd geïnspireerd.

Sinds haar ‘Learned My Lesson’ debuut bij Delmark in 2000 zat deze bluesdame niet stil. Ook in dit album, haar derde voor Delmark, gaat zij er weer met volle inzet tegenaan vanaf het eerste ‘Better Be Ready’ tot het afsluitende ‘Rock Me Baby’. Chris Dussuchaud producete dit ‘Frans’ album van deze Amerikaanse bluesdame. De Franse muzikanten spelen perfect in op het wisselend temperament van Zora, die Frankrijk als haar tweede thuisland beschouwt. Maar zij blijft dicht bij de bron. Zowel de Gospel ‘Just A Closer Walk With Thee’, het jazzy versnellende ‘Mistery Train’ als het begeesterende ‘I’m Movin’On’ illustreren haar bluesy levenspad van het warme zuiden naar de Windy City. Vooral de uitvoeringen met Live band palmen je in. Willie Dixon’s ‘Wang Dang Doodle’, honderd maal gecovered, vertolkt zij nog even fris en spontaan als destijds in de Hot Club de France.

Marcie

 

 

Artiest info
   
Myspace  

Label: Delmark
Distr.: Music & Words