JON HUGHES – VOICES FROM A BROKEN WINDOW

In 2007 verscheen een eerste studioplaat van de hand van de Ierse singer-songwriter Jon Hughes. De titel was “Physics Says” en het album bestond uit alternatieve folkmuziek met een licht psychedelisch tintje dat muzikale herinneringen opriep aan de beginjaren van Velvet Underground, destijds nog met een haast constant high rondlopende Lou Reed en Nico.

De nieuwe Jon Hughes-cd “Voices From A Broken Window” gaat onverstoord op de ingeslagen weg verder. Met af en toe zeer chaotisch klinkende muziek en een kakofonie van klanken brengt deze artiest 14 nieuwe en eigen songs waarbij we een paar keer tot een tweede beluistering dienen over te gaan om de juiste bedoeling te kunnen snappen.

Obsessief gedrag, de toenemende onpersoonlijkheid in de high-tech communicatie tussen mensen en de continu wijzigende omgeving en gedragspatronen van personen zijn niet de meest voor de hand liggende onderwerpen voor liedjesteksten. Elektrische en akoestische gitaarmuziek vormen meestal de ruggengraat van de songs op deze cd en enkele opvallende strijkersarrangementen zorgen voor een breder instrumentaal draagvlak.

Jon Hughes is ook een doe-het-zelver want hij speelt alle instrumenten zelf op drums na waarvoor hij een beroep deed op Dave Deane en hij zorgde ook voor de gehele productie van het album. In enkele tracks waaronder de pianoballade “403” doet Jon Hughes ons denken aan Glen Hansard, zanger bij ‘The Frames’ en ‘The Swell Season’ omwille van het fragiel breekbare dat in de stem aanwezig is.

Als conclusie denken we te mogen stellen dat deze cd nog wat te experimenteel werd opgevat om eventueel van een groot commercieel succes te kunnen gaan genieten. Maar wat betreft zijn songschrijvercapaciteiten zit het voor deze jonge Ierse troubadour wel snor. We raden hem wel aan om in de toekomst de liedjes van wat meer melodie te voorzien en ze wat vlotter in het gehoor te laten liggen, tenminste als het in zijn ambities ligt om een breder publiek te gaan bereiken. Songs als “Your Antique Parasol”, “Bermuda, The Girl”, “Found My Name”, “Sweet Negligence” en het naar M. Ward neigende “False, False Caroline” illustreren nu al dat dit binnen zijn potentieel moet liggen.

(valsam) 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby