CRAIG CUMMINGS – ROAD TRIPS AND RELATIONSHIPS

“Road Trips And Relationships” is de jongste worp met twaalf songs afkomstig van de Amerikaanse singer-songwriter Craig Cummings. Deze artiest werd door zoveel andere muzikanten beïnvloed dat het zelfs moeilijk blijkt te zijn om die invloeden aanwijsbaar terug te vinden in de liedjes die voor deze cd werden weerhouden.

Er zijn op dit debuutalbum flarden van bekende singer-songwriters als Elvis Costello, Lucinda Williams en Ryan Adams te horen in enkele tracks maar wat verderop denk je eerder dat Bob Dylan, Neil Young of Graham Parker aan de basis van de song hebben gelegen. Nog wat verder merk je dat Craig Cummings in zijn leven ook heel veel soulartiesten van Motown en Stax heeft beluisterd en hun soulvolle interpretaties in zijn eigen songs heeft verwerkt.

Folk- en countrynummers met pedal steel en akoestische gitaarklanken vormen toch het overgrote deel van de liedjes op “Road Trips And Relationships”. Met een gezonde aandacht voor de tekstuele inhoud heeft hij de songmelodieën een mooie vorm gegeven zodat het geheel bijzonder fris en hedendaags klinkt, dit ondanks het feit dat de oorsprong van vele nummers allicht ergens in de ‘sweet sixties’ dient gezocht te worden. De in de liedjes bezongen onderwerpen gaan over alledaagse mensen en hoe ze plegen om te gaan met hun relaties en relatieproblemen.

Eén van de sterkste nummers op deze cd is “No Strings Attached” dat vol emoties en oprechte gevoelens zit waardoor de luisteraar de indruk krijgt dat de song over hem lijkt te gaan. In de ballads komt de stem van Craig Cummings het best tot zijn recht, getuige daarvan tracks als “Whiskey Girl”, “Tallahassee”, “Sweet Summer Daydreams” en afsluiter “I Know You’re Leaving Me”, allemaal songs waarin een treurende pedal steelgitaar zijn werk als emotieoproeper uitstekend doet. Maar ook de uptemposongs zijn zeker de moeite waard: “I Just Wanna Be Loved By You”, “Letters From Your Past” en zelfs een goede oude rocker als “Smother Me” klinken fris en direct.

“Road Trips And Relationships” is al bij al een heel onderhoudend schijfje dat voor luisterplezier zal zorgen bij de Americana-liefhebbers die ook een boontje hebben voor goed songteksten.

(valsam) 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby