BRAY VISTA - LET IT RIDE

Het ingetogen "This Time Is The First Time" en het rockende "If It’s Alright", tracks vijf en zes op de cd "Let It Ride" van de Ierse Bray Vista, legt precies bloot waar het negental voor staat. Deze, jawel negen muzikanten spelen ongepolijste muziek die moeiteloos past in de categorieën alt-country en Americana, maar die ook weinig afwijkt van de authentieke countryrock waarin menig band in de in de jaren zeventig grossierde.

"Let It Ride" leunt op een stuwend ritme, met daaroverheen soms een staccato gitaartje en de vocalen van Neil Tobin en Alison Byrne. Deze plaat kraakt, duwt, wringt, maakt het kortom de moeite om de cd minimaal een keer te beluisteren. Om vervolgens te ontdekken dat Bray Vista op "Let It Ride" genoeg in hun mars hebben om te blijven boeien. Daarmee wijkt dit vierde album af van hun voorganger "Sing My Darling", waarbij nostalgie meer dan troef was.

Hoger vernoemde singer/songwriter Neil Tobin, nam elf songs voor zijn rekening en ééntje schreef hij samen met Alison Byrne. Samen zijn ze dan ook zowat de spilfiguren van deze band, daarbij beschikken ze beiden over een aangename stem die met het aanwenden van banjo, viool, harmonica en mandoline ook tot hun recht komen in de up-tempo songs die vaak ook een bluegrass tintje vertonen, zoals in het nummer "If You Will".

"Let It Ride" brengt Bray Vista opnieuw een stapje verder, is zonder meer het sterkste album van de band. Voor deze plaat heeft de band uit County Wicklow beroep gedaan op producer Jim Lauderdale (Ralph Stanley, Lucinda Williams, Buddy Miller) en Leo Pearson (U2, Elvis Costello). Samen laten ze band vurig rocken waar nodig, maar zet ook de meer ingetogen songs sterk neer. Dankzij die afwisseling is "Let It Ride" een aangename cd die meerdere hoogtepunten bevat. Zoals "All Comes Down To This" en "Come Back Home" waarin Neil Tobin zeker als songwriter zijn mannetje staat.

Nergens wekt Bray Vista de indruk dat ze het genre hebben uitgevonden. Daarvoor speelt de band ook teveel leentjebuur bij collega-bands, maar het is het eerlijke, recht uit het hart geluid waarvoor de band een behoorlijke portie sympathie verdient. 

Artiest info
Website  
Myspace  

Info: G promo PR / Gerant Jones