DUANE LARGE – STORIES IN THE LAST YEAR

Muziek vormt gewoonweg de bestaansreden voor singer-songwriter Duane Large uit Philadelphia. Alle genres van jazz en blues tot rock, folk en pop worden daarbij aangeboord. Hij citeert Duke Ellington die ooit zei dat er maar 2 genres muziek zijn: goede en slechte.

Hij componeert zijn liedjes voornamelijk in de akoestische folkstijl maar heeft ook al een klassiek werk op zijn curriculum vitae staan: een transcriptie van “Bach’s 4e Cello Suite”. Zijn universitaire diploma’s in musicologie en klassieke gitaar zijn de ultieme getuigen van zijn vastberadenheid en toewijding aan de muziek. Daarenboven geeft deze multi-instrumentalist ook al meer dan 15 jaar muzieklessen aan iedereen die zich wil bekwamen in instrumenten als gitaar, mandoline, piano, basgitaar of drums.

Voor zijn eerste cd als singer-songwriter “Stories In The Last Year” weerhield hij acht composities die wat vlotter in het gehoor liggen. Met voornamelijk akoestische gitaar als begeleiding heeft hij zijn songs muzikaal toch in een ruimer kleedje gestoken door diverse andere instrumenten toe te voegen, de meeste door hem zelf gespeeld, maar voor enkele tracks verkoos hij de assistentie van enkele bevriende muzikanten.

Duane Large besteedt ook veel aandacht aan de songteksten, hoewel hij ze in essentie toch graag simpel en voor iedereen begrijpbaar wil houden. De opvallendste liedjes uit deze prachtige mini-cd zijn “Your House”, het uptemponummer “Abide” dat ook als eerste single werd gelanceerd, het klassiek geïnspireerde “Ligeia (Poe)”, de door orgelmuziek gedragen ballad “The Road Less Traveled” waarbij ik een vergelijking met Paul Carrack meen te mogen maken, het liefelijke “Tucked In The Seams” en de emotioneel geladen akoestische afsluiter “All You Are”.

De zachte en mooi klinkende stem van Duane Large tillen al deze liedjes naar een hoger niveau. Nergens op deze cd is er ook maar één moment van zwakte waar te nemen. Wat ons betreft mag deze hedendaagse troubadour dan ook gerust op de ingeslagen weg verder gaan en ons binnenkort met een nieuwe reeks van zijn knap uitgewerkte songs verblijden.

(valsam)

 

  

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby

Info: Rob Forbes