V.A.: KEEP YOUR SOUL - A TRIBUTE TO DOUG SAHM

Tex-Mex. De term is zo ongeveer uitgevonden om de muziek van de in 1999 overleden country legende Doug Sahm een naam te kunnen geven. Voor alle soorten muziek die op de hete bries door Texas waaiden, zette hij zijn oren wagenwijd open: zo hoorde hij de ranchero-liedjes van de boerenknechten uit Mexico, hij ving de cajun van de Franse immigranten op, onderging de invloed van blues en country en zou later met hetzelfde gemak ska omhelzen.

Het begon allemaal in 1952 in de Skyline Club in Austin, waar de elfjarige Doug een concert van Hank Williams meemaakte. De legende wil dat Dougie vanaf dat moment wist wat hij zou worden. Drie jaar later maakte hij met The Bandits zijn eerste plaatje. Voor zijn eerste succes moest de wind uit een hele andere hoek waaien. Een gisse producer bedacht in 1965 dat Texas zijn steentje zou moeten bijdragen aan het offensief waarmee de invasie van Britse pop kon worden gepareerd. Het Sir Douglas Quintet heette het gezelschap frontsoldaten waar Sahm zich bij aansloot. Met nummers als "She's About a Mover", "Mendocino" en "Nuevo Laredo" kwamen ze nog verbazend ver de hitlijsten op.

De jaren zeventig en tachtig waren hoofdzakelijk in dikke rookwolken gehuld. Sahm werd een van de cosmic cowboys, maakte soms muziek met Bob Dylan en reisde de wereld rond. Pas eind jaren tachtig werden de contouren weer helderder. De Tex-Mex revue The Texas Tornados, naast Sahm bestaande uit gitarist Freddy Fender, accordeonist Flaco Jimenez en Augie Meyers op toetsen, werd geformeerd om twee avonden in een club op te treden. Op slag kregen de omzwervingen van Sahm een betekenis. In de heksenketel van The Tornados was plaats voor Mexicaanse smartlappen en kermishits als "Wooly Bully" (van Sam the Sham and the Pharaos), voor de countrysoul van "The Rains Came" en zelfs voor de vrolijke trompetjes van de mariachi.

Er gaat tegenwoordig bijna geen dag meer voorbij of men vindt wel iemand om plaatgewijs te eren. Die overdaad brengt met zich mee, dat we dergelijke platen alsmaar argwanender gaan benaderen. Al té vaak gaat het immers om louter meer dan een middel om slabakkende artiesten weer in het zadel te helpen of om aankomend talent enkele minuten in de spotlights te gunnen, in beide gevallen enkel en alleen met de bedoeling hun carrières wat aan te zwengelen. De jongste maanden werd echter volop bewezen, dat het ook anders kan. Zoals "Man Of Somebody's Dreams: A tribute To Chris Gaffney" was van uitstekend niveau. En aan dat lijstje mag wat ons betreft ook "Keep Your Soul: A Tribute To Doug Sahm" worden toegevoegd. Nog steeds wordt hij beschouwd als één van de founding fathers van de Americana-muziek. Nu, tien jaar na zijn dood, verschijnt het tribute-album waaraan werd meegewerkt door alle grote namen uit de hedendaagse country aangevuld met een aantal opgemerkte gasten. The Gourds, Los Lobos,Jimmie Vaughn, Dave Alvin en Alejandro Escovedo zijn Sahm's belangrijkste navolgers en die spelen hun hart eruit op dit eerbetoon aan Sahm. Net als Charlie Sexton, zoon Shawn Sahm en Greg Dulli van The Gutter Twins.

"Keep Your Soul" is een goed gekozen en samenhangend geheel dat Tex-Mex, soul en country verenigt, een genre waarin Doug Sahm ontegensprekelijk zijn stempel heeft gedrukt.


Tracks:
1. She's About a Mover - Little Willie G.
2. It Didn't Even Bring Me Down - Los Lobos
3. Too Little Too Late - Alejandro Escovedo
4. You Was For Real - Greg Dulli
5. Dynamite Woman - Dave Alvin
6. Ta Bueno Compadre (It's OK Friend) - Flaco Jimenez with the West Side Horns
7. Texas Me - Delbert McClinton
8. I'm Not That Kat Anymore - Terry Allen
9. Why, Why, Why - Jimmie Vaughan
10. You're Doin' It Too Hard - Charlie Sexton & the Mystic Knights of the Sea
11. Nuevo Laredo - The Gourds
12. Be Real - Freda & the Firedogs
13. Adios Mexico - Joe "King" Carrasco & Texas Tornados
14. Mendocino - Shawn Sahm
 

Artiest info
   
   

Label: Vanguard record
Distr.: Munich records