JOE PERNICE – IT FEELS SO GOOD WHEN I STOP

Joe Pernice begon muziek te spelen midden jaren ’90 bij een groepje dat ‘The Scud Mountain Boys’ heette. In 1997 richtte hij zelf de succesvolle formatie ‘Pernice Brothers’ op, waarna een hele reeks platen volgden die onder die groepsnaam werden uitgegeven.

Hij staat alom gekend als een poëet en een man die op een kunstige wijze met woorden weet om te gaan. Joe Pernice heeft nu een eerste volwaardige boek geschreven getiteld “It Feels So Good When I Stop”. De naamloze hoofdrolspeler in dit verhaal wordt in deels autobiografische deels fictieve situaties geplaatst zodat de lezer voortdurend naar de authenticiteit van het verhaal dient te gissen. Tijdens het negen maanden durende schrijven van die novelle luisterde dit vooraanstaande groepslid van de Pernice Brothers vooral naar oudere liedjes uit zijn platencollectie. Dat inspireerde hem tot het opnemen van een soundtrack bij zijn boek in de vorm van een gelijknamige cd.

Dit album is zijn tweede soloplaat na “Big Tobacco” uit 2000 en bestaat uit 10 coverversies van bekende en minder bekende hits uit het muzikale verleden. Aan de producertafel nam zijn broer Bob Pernice plaats en enkele bevriende muzikanten zorgden voor de instrumentatie bij deze opnamen. Begin 2010 zal er een nieuwe soloplaat volgen met allemaal eigen composities maar tot dan zullen we maar best met volle teugen genieten van de eigengereide versies die Joe Pernice heeft klaargestoomd van songs als de Del Shannon-hit “I Go To Pieces”, “I’m Your Puppet” van James & Bobby Purify, “Soul And Fire” van Lou Barlow’s groep Sebadoh, “Tell Me When It’s Over” van The Dream Syndicate, “That’s How I Got To Memphis” van Tom T. Hall en Todd Rundgren’s “Hello It’s Me”.

Tussen de liedjes door staan er drie flarden tekst uit het bijhorende boek in ‘spoken word’-vorm door Joe Pernice zelf gelezen. En blijkbaar zitten de originele uitvoerders van de op deze cd gecoverde liedjes ook ergens subtiel verweven in de tekst van zijn bijhorende boek.

Laten we tot slot duidelijk wezen: er zit zeker niemand te wachten op alweer een album vol met coversongs, maar deze cd van Joe Pernice past toch wonderwel als opfrisser van ons muzikale geheugen, mede door de niet zo voor de hand liggende keuze van de nummers die een plaatsje op deze plaat hebben gekregen. En ook de vaak sterk afwijkende interpretaties van de ‘originals’ door deze woordkunstenaar verdienen een eervolle vermelding.

(valsam)
 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Ashmont Records
Distr. : Bertus