JAN HIRTE'S BLUE RIBBON - JAN HIRTE'S BLUE RIBBON

Jan Hirte's Blue Ribbon is afkomstig uit Duitsland en brengt met deze titelloze cd hun debuut op de markt, een debuut waarop veel blues fans een lange tijd hebben gewacht. Sinds de jaren 80 is Jan Hirte de sideman voor blues legendes zoals Luther Allison, Johnny Copeland of Buddy Ace, won verschillende prijzen met de First Class Bluesband en toerde met verschillende groepen over de hele wereld. Nu eindelijk zijn eigen cd.

Deze band bezigt een muziekstijl die het midden houdt tussen blues, soul en jazzmuziek. En toch maken ze ook zo nu en dan uitstapjes naar de sound van zestiger jaren. En zoals vaak gebeurt bij het debuut van een sideman, krijgt hij ook op deze cd veel steun van anderen, en wordt werkelijk een blik gerenommeerde muzikanten open getrokken die hun diensten verlenen. Dus ook Jan Hirte heeft daarvan handig gebruik gemaakt en zo horen we onder meer super vocale gasten als Guitar Crusher, Wayne Martin en Ines Cagle. Guitar Crusher (Drifters, Isley Brothers, Ben E. King) is ondertussen reeds 78 jaar en zingt hier Robert Johnson's "Have You Ever Loved a Woman" met veel verve en wordt daarbij perfect gesteund door gitarist Alex Schultz die we tevens terug vinden op drie andere tracks.

"Jan Hirte's Blue Ribbon" is meer een rhythm and blues plaat dan pure blues. Zijn invloeden, Freddie King, Duke Robilard, Ronnie Earl ... klinken duidelijk door in zijn muziek en ook jazz invloeden van Wes Montgomery zijn te horen. Funk ("Pack it Up"), jazz ("Exactly Like You"), rock ("I always Will"), we horen het allemaal op deze beschaafde, professionele blues plaat waar verder Matthias Falkenau (piano & keyboards), Uli Wagner (bass & steeldrums) en drummer Sebastian Trupart een bepalende rol spelen. Ook de Zweedse tenorsaxofonist "Mighty" vertolkt een hoofdrol en met eerder genoemde zangers heeft Jan Hirte een top bezetting achter zich staan. Alle achttien nummers zijn van een sterk niveau en sommige hebben zelfs een erg hoog niveau met als grootste uitschieter de swingende traditioneel "Wayfaring Stranger", met de vocale inbreng van Ines Cagle.

Buiten dat Jan Hirte prima songs kan schrijven - slechts drie - is het ook een zeer goede strakke gitarist die tevens over een mooie en inspirerende stem beschikt. Ondanks het gemis aan een ietwat rauwere kant reken ik "Jan Hirte's Blue Ribbon" tot één van de betere bluesreleases van deze maand. "Jan Hirte's Blue Ribbon" is gewoon een heerlijke swing en jump blues plaat van gitarist John Hirte, na op vele platen, grote namen in de blues scène, als gitarist bediend te hebben. Swingend, rockend en zeer professioneel uitgevoerd. Wat wil je ook met zo’n all star bezetting. 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Stormy Monday Records
Distr.: Coast To Coast