JENNIE STEARNS - BIRDS FALL

Jennie Stearns (meisjesnaam Brandhorst) is een Amerikaanse singer-songwriter. Naast haar muziekcarrière werkt ze in een muziekwinkel in Trumansburg (New York) en is ze mede-eigenaar van een muziekwinkel in Ithaca.... ook de woonplaats van Patti Witten (zie recensie hierboven). Haar liedjes zijn in folkstijl met soms een lichte alternatieve country-invloed. De teksten zijn breekbaar en melancholisch, evenals de muziek, al is die soms onverwacht vrolijk. In 1998 verscheen het album "Angel With A Broken Wing" gevolgd in 2002 met het album "Sing Desire". Het jaar daarna tourde ze door Nederland, zowel solo als een aantal optredens met Johnny Dowd. Muzikaal zou je haar ergens tussen Joni Mitchell en Lucinda Williams kunnen plaatsen, al willen we hier toch de lat wat hoger leggen als bij Patti Witten. Nu haar kinderen wat groter zijn, heeft Stearns meer tijd om zich aan de muziek te wijden. Gelukkig voor ons als liefhebbers, want haar muziek vormt zonder twijfel een aanwinst voor het roots- en Americana-genre.

Haar songs -veelal rustig werk- brengt zij vrij ingetogen. De muzikale omlijsting is vrij conventioneel en vaak op enkele akkoorden gebaseerd. Een geheel dat breekbaar en wat herfstig bij me overkomt, maar onmiskenbaar een prachtige sound oplevert, getuige haar nieuwe plaat "Birds Fall", die ze met producer Gurf Morlix in Austin heeft zitten klaarstomen. En als u weet dat die Morlix vroeger werkte met Ray Wylie Hubbard, Slaid Cleeves en Lucinda Williams om er maar een paar te noemen, mogen we weer een super album verwachten. "Birds Fall" vertoont dromerige soms donkere Americana die je eigenlijk pas op waarde kunt beoordelen na een keer of drie te beluisteren, omdat het zich pas dan diep in je ziel gaat nestelen. Wees niet ongerust, dat het dan is, want ook daarna groeit dit album door om uiteindelijk te eindigen op ongekende hoogte, die voorheen slechts werd bereikt door dames als Lucinda Williams, Emmylou Harris, Mary Gauthier of Aimee Mann. Met die laatste vertoont ze trouwens ook een opvallende stemverwantschap.

Alle dertien liedjes werden geschreven door Jennie, en klinken sfeervol loom en zijn hier en daar voorzien van hightech momenten, maar ondanks van deze gekke geluidjes blijft alles prachtig in balans. Hartverscheurende songs zijn wel het titelnummer, "Everything" en "Step into the Picture", trage ballads waarin Stearns op haar best is. Ontroering alshetware die ook niet meer wegging doordat "Birds Fall" allemaal van die prachtige liedjes telt, met telkens weer andere unieke elementen die haar intens weemoedige stem ondersteunen. Als je dan weet dat naast Gurf Morlix enkel Rick Richards (drums) en Jim Lauderdale op een tweetal tracks vocale ondersteuning geven is de kwaliteit op deze plaat zeker verzekerd. Tijdens haar concerten gaat ze zeker nieuwe songs brengen van haar volgende album (Jennie Lowe Stearns and The Fire Choir geheten) dat snel gaat uitkomen, maar voor de fans heeft ze hopelijk als voorproefje een E.P'tje meegenomen met een deel van het nieuwe materiaal, dat ze op haar tour gaat promoten.

JENNIE STEARNS ON TOUR
dinsdag 6 oktober: Q-Bus, Leiden
woensdag 7 oktober: Cambrinus, Horst
donderdag 8 oktober: De Bunker, Gemert
vrijdag 9 oktober: Breeland , Annen (Dr)
zaterdag 10 oktober: Patronaat, Haarlem
zondag 11 oktober: Roepaen Festival, Ottersum

 

Artiest info
Website  
CD Baby  

Booking: Blues 'n' Roots
Yvonne Böhm
- Contact