CHRIS SMITHER - TIME STANDS STILL

Al bijna veertig jaar is Chris Smither bezig met het maken van uitstekend muziek, diep geworteld in blues en folk. Een singer-songwriter met hoog niveau en klasse. Bovendien een zeer aimabel man. Dat mochten we ondervinden toen we een aangename babbel met hem hadden tijdens het Blue Highways festival van vorig jaar ( zie interview). Chris Smither weet immers als geen ander een goede song te schrijven. Dat weten ook artiesten als Bonnie Raitt en Emmylou Harris, die songs van hem coverden. Op deze nieuwe weet hij met zijn herkenbare finger-pickin' stijl gitaarspel en whiskey gedrenkt in honig stem je weer helemaal in te pakken met elf songs die stuk voor stuk meesterwerkjes zijn. Acht daarvan zijn eigen composities, met daarnaast drie hoogst originele bewerkingen van songs van Bob Dylan, Mark Knopfler en de minder bekende countryblueszanger uit de jaren twintig, Frank Hutchinson.

Op niet minder dan drie dagen werd dit werkstuk ingeblikt, en daardoor krijg je een indruk van hoe hij klinkt tijdens zijn imponerende live shows, inclusief de typerende voetpercussie in John Lee Hooker stijl. Alledaagse onderwerpen vanuit een aparte hoek benaderen is een van zijn sterke punten als beschouwer en verteller. Een tijdloze kwaliteit straalt uit zijn nummers die hedendaagse onderwerpen belichten. Of het nu over een alledaags, maar belangrijk onderwerp als het ouderschap gaat, dat hier speels belicht is in "I Don't Know", of wanneer hij zich afschildert als een verleider in "Don't Call Me Stranger", het bluesgevoel is nooit ver weg, niet in zijn teksten, niet in zijn muziek. Samen met slide gitarist en producer David Goodrich zorgt hij voor een prima geluid, uitgebeend tot op de essentie en tegelijkertijd toch lekker vol klinkend.

De titelsong "Time Stands Still" is een voorbeeld van zijn typische stijl. Zoals alle echte grote songwriters en bluesmuzikanten wentelt hij zich niet in de duisternis, hij laat er zijn licht in schijnen. "Time Stands Still" benadert dan ook de complexiteit van het menselijk bestaan op een simpele manier.Een groot tekstschrijver, virtuoos gitarist en een begenadigde zanger, er komt geen einde aan de creativiteit van Chris Smither. Laat je verrassen door dit juweeltje, of om het met de titel van mijn favoriete song op deze cd te zeggen: "Surprise, Surprise!".

(RON) 

Artiest info
Website  
Myspace  

video

Label: Signature Sound records

Distr.: Continental Record Services