MINDY SMITH - STUPID LOVE

Toen de Amerikaanse singer-songwriter Mindy Smith een paar jaar geleden opdook op de Dolly Parton tribute "Just Because I’m A Woman", maakte ze veel indruk met haar versie van "Jolene", naar verluidt Dolly Parton’s favoriete song op de cd. De uitvoering van dit nummer zorgde echter voor haar doorbraak en opende de deuren naar een major label.

Met de albums die volgden "One Moment More" (2004) en "Long Island Shores" (2006), wist ik al dat ze ooit nog eens een plaat zou afleveren die het predikaat meesterwerk verdient. Met het niet veel later verschenen "My Holiday" (2007) kwam ze direct aardig in de buurt. "My Holiday" bleek een veelzijdige plaat met invloeden uit de country, folk, pop en rock die lekker in het gehoor liggende popliedjes combineerde met diepgang en passie. Dat "My Holiday" niet in brede kring werd opgepikt begrijp ik nog steeds niet, maar met "Stupid Love" krijgt Mindy Smith nu een nieuwe kans.

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen: "Stupid Love" is het meesterwerk geworden dat ik een paar jaar geleden voorspelde. Dat hoor je er overigens niet direct aan af, want Mindy Smith maakt nog altijd buitengewoon lekker in het gehoor liggende popmuziek die bij eerste beluistering vooral lekker voortkabbelt. Luister echter wat beter naar deze plaat en het valt op dat op "Stupid Love" alles klopt. Country vormt de basis op "Stupid Love", maar net als op "My Holiday" schuwt Smith uitstapjes naar andere genres niet. Zo makkelijk als Mindy Smith schakelt tussen genres, reist ze ook door de tijd. Het ene moment zit je midden in de jaren 60; het volgende moment staat de muziek van de Amerikaanse weer met beide benen in het heden.

De bijzonder aangenaam klinkende vocalen van Mindy Smith zijn de constante factor op "Stupid Love". Af en toe doet het wel wat denken aan de zang van Allison Moorer, maar dan zonder suiker of kunstmatige zoetstoffen; het volgende moment hoor je iets van Shawn Colvin, maar dan wat minder onderkoeld. In muzikaal opzicht beweegt Mindy Smith zich als een Patty Griffin wederom tussen akoestische folk, country, rock en pop, met dit keer meer orkestratie als verbindende factor. En dit door toedoen van de producers Ian Fitchuk en Justin Louks, die meer muzikale elementen in haar songs toevoegden. Net als op "My Holiday" klinkt de muziek van Smith op "Stupid Love" aangenaam en vrijblijvend, maar tegelijkertijd loopt de muziek van de Amerikaanse over van zeggingskracht en kwaliteit. Stupid Love" brengt een bijzondere combinatie van intimiteit en intensiteit. Gevoelige folky songs die bol staan van persoonlijke ervaringen, zoals we dit kunnen terugvinden in de zeer gevoelige songs, "Love Lost" en "Love Chases After Me".

"Stupid Love" haalt wat mij betreft het niveau van de eerste platen van Stevie Nicks. Haar naam noem ik niet voor niets, want net als Stevie Nicks beschikt Mindy Smith over het vermogen om buiten de gebaande paden te treden zonder dat je dat direct door hebt. Dit poppy gevoel is best hoorbaar in de single "Highs and Lows" en "What Love Can Do", songs met een knipoog naar de Rumours-era Fleetwood Mac. "Stupid Love" van Mindy Smith is een plaat waarin steeds weer nieuwe dingen te ontdekken vallen. Het zijn popsongs die direct bij eerste beluistering lekker in het gehoor liggen, maar Mindy Smith heeft er ook voldoende kwaliteit in gestopt om haar muziek ook op de langere termijn interessant te houden. Een plaat die het predikaat meesterwerk in alle opzichten verdient. 

Artiest info
Website  
   

Label: Vanguard Records
Distr.: Munich Records