CAROLINA CHOCOLATE DROPS & JOE THOMPSON

Carolina Chocolate Drops combineert blues, folk en gospel uit de 20’er jaren en laat de tijden van weleer herleven. Ze brengen hun muziek met enthousiasme en humor, en met een duidelijke trots als het gaat over hun muzikaal erfgoed. Het trio schrijft haar muziek toe aan mentor Joe Thompson, naar verluidt de laatste zwarte traditionele string band music artiest in North-Carolina.

De Carolina Chocolate Drops is een stringband bestaande uit Dom Flemons, Rhiannon Giddens en Justin Robinson, drie jonge Amerikanen, die de traditie van de zwarte stringband music uit de eerste helft van de vorige eeuw voortzetten, m.a.w. de country blues, jugband - en early African-American stringband - muziek. Rhiannon Gidden kreeg een opleiding als operazangeres, Justin Robinson studeerde klassieke viool. Beiden groeiden op in North Carolina en kregen dus onvermijdelijk old time & bluegrass mee. Deze stijlen horen er nu eenmaal bij het collectieve geheugen. Dom Flemons is van Phoenix, Arizona en groeide op als folk- en bluesgitarist. Al bijzonder succesvol in de US, waren ze vorig jaar in onze Lage Landen voor een aantal optredens. Hun geluid wordt gedomineerd door vier- en vijfsnarige banjo, viool, gitaar, kazoo en snare drum. De origine van de banjo is trouwens in Afrika te zoeken. De viool speelde, anders dan bv. in de Apalachen, een eerder secundaire rol in de traditionele zwarte muziek uit de bergachtige Piedmont-regio in North Carolina.

Het zijn alle drie zangers/multi-instrumentalisten, die ondertussen enkele cd’s uit hebben. Op hun eerste cd, "Dona Got A Ramblin' Mind" (2006) voor het Music Maker label, spelen deze jonge Afro-Amerikanen veertien traditionals uit de rijke Amerikaanse muziekhistorie. En dat doen ze niet alleen met respect en vakmanschap, maar vooral ook met enthousiasme en eigenzinnigheid. De songs klinken in hun handen springlevend en eigentijds. Zo'n nieuwe generatie folkloristen, is zeker welkom om dit muzikale erfgoed niet te doen vergeten, zoals ook ooit Pete Seeger deze taak op zich nam. Het album "Heritage" van vorig jaar was meteen een eerste kennismaking op breder vlak, want dankzij het Dixiefrog label is deze plaat niet meer op kleinere schaal verkrijgbaar zoals de vorige cd's. Zoals ook op vorige platen blijven gitaar, banjo, de resonator en viool, het instrumentaria dat op deze plaat voorbij komt.

In 2005 organiseert de Appalachian State University in Boone, North Carolina een Black Banjo Gathering. Een combinatie van sociologische & musicologische benaderingen van de geschiedenis van de banjo, een instrument dat in de Amerikaanse muziek een belangrijke rol gespeeld heeft. Het is daar dat de Carolina Chocolate Drops elkaar voor het eerst ontmoeten. Tijdens die Black Banjo Gathering maken ze kennis met de 90-jarige zwarte violist Joe Thompson, die hun mentor wordt en hen eerste-lijnsinformatie bezorgt over de old time stijlen. Drie jaar later, namelijk in april 2008 speelden ze samen met Thompson op het gerenommeerde 'Merlefest'-festival met deze cd als resultaat. Joe Thompson is waarschijnlijk de oudste nog levende zwarte artiest die traditionele 'Old Time Fiddler Music' brengt en samen, met de ‘Drops’ benaderen ze deze muziek zoals het hoort. Eruit halen wat vandaag nog aanspreekt en voor de rest aanpassen of nieuwe muziek maken in dezelfde stijl. En daarmee een serieuze act neerzetten en een publiek entertainen.

Slechts negen songs op deze cd, maar de Carolina Chocolate Drops eren onmiddellijk de fameuze jug bands, met "Memphis Shakedown" en "Cornbread And Butter Beans" alvorens Thompson de leiding neemt in "Dona Got A Ramblin' Mind", de titeltrack van the Chocolate Drops eerste album. In het levendige "John Henry" neemt Thompson de vocals voor zijn rekening. Een blanke banjospeler, Bob Carlin, Thompson’s trouwe vriend, komt de groep vervoegen in de laatste vijf nummers, waaronder "Old Joe Clark", "Georgia Buck" en de gospel hymne "I Shall Not Be Moved". Afgesloten wordt er met het traditionele "Goin' Down The Road Feelin' Bad". Allemaal songs waarbij de authenticiteit gewoon centraal staat.
 

Artiest info
Website  
Label: Music Maker  

video