EXENE CERVENKA – SOMEWHERE GONE

De 53 jarige Exene Cervenka uit het Amerikaanse Missouri is wellicht het best bekend bij de muziekliefhebbers als zangeres van de punkrockgroep ‘X’. Daarnaast was ze gedurende tien jaar (1987-1997) getrouwd met ‘Lord Of The Rings’-acteur Viggo Mortensen waarmee ze samen een zoon Henry kreeg, haar enige kind.

Naast haar werk bij de punkgroep ‘X’ - die in 1977 werd opgericht samen met haar latere man voor 5 jaar John Doe - bracht ze ook meerdere soloplaten uit onder haar eigen naam of als ‘Christine Cervenka’ (haar echte naam) of ‘Exene Cerkenkova’ of ‘Christene Edge’.

‘X’ verschilde behoorlijk van de reguliere punkgroep omdat de formatie invloeden uit de countrymuziek of de rockabilly in hun nummers probeerde te verwerken. Ook de poëtische songteksten die Cervenka meestal schreef waren veel meer dan het gebruikelijke geschreeuw en het uiten van ludieke slogans, wat de punkscène voor vele jaren heeft gekenmerkt. Begin jaren 2000 werd ‘X’ ontbonden en legde Exene Cervenka zich toe op een nieuw muzikaal project dat ‘The Original Sinners’ werd gedoopt. Daarnaast schreef ze ook nog enkele boeken die op een behoorlijke verkoop konden rekenen in Amerika.

In juni van dit jaar gaf ze een communiqué uit waarin ze aangaf dat ze na een intensief medisch onderzoek de diagnose ‘multiple sclerose’ te horen had gekregen. Maar ze zei tegelijkertijd dat deze ziekte haar werk bij de inmiddels heropgerichte groep ‘X’ en de release van haar nieuwe soloplaat “Somewhere Gone” niet in de weg zou staan.

Dit album is de eerste soloplaat sinds 18 jaar van het punkicoon en laat haar poëtische zijde nogmaals zien in countryachtige liedjes waarbij ze vocaal ondersteund wordt door Cindy Wasserman en Amy Farris van Dave Alvin’s groep “Guilty Women”. Zelf speelde Exene Cervenka akoestische gitaar en stond ze ook in voor de co-produktie van het album. Er zitten violen, pedal steel, piano en orgel tussen de instrumenten die voor deze opnamen werden gebruikt.

In de songteksten gaat ze af en toe op de ironische toer maar de voornamelijk dromerige liedjes sluiten eerder nauw aan bij het werk van de bekende folk- en countryzangeressen. Onze favoriete tracks uit dit opvallend mooie album zijn “Surface Of The Sun”, titeltrack “Somewhere Gone”, het passionele “Why Is It So?”, een schitterende coverversie van de traditional “The Willow Tree”, countryrocker “Walk Me Across The Night” en het op celloklanken gezongen “Honest Mistake”.

“Somewhere Gone” is al bij al een verrassend mooie plaat geworden van een dame die haar hele leven lang als punker op het podium stond maar met deze cd bewijst dat ze zich ook een vaste plaats in de wereld van de countrymuziek had kunnen verwerven.

(valsam)
 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Bloodshot Records
Distr. : Bertus