TOM GILLAM - HAD ENOUGH?

Tom Gillam heeft niet minder dan drie opéénvolgende hartaanvallen overleefd in 2006, nadat hij met het vliegtuig terugkwam na een uitgebreide Texaanse tournee. Maanden later is hij wederom op tournee en komt hij met zijn vierde cd "Play Loud…Dig Deep" op de proppen, die boordevol zit met potige gitaarrock en de nodige verwijzingen naar zijn medische problemen.

Na zijn ijzersterke voorgaande studioalbums "Dallas" (2001), "Shake My Hand" (2005) en "Never Look Back" (2007) is hij nu terug met een studioalbum "Had Enough?". Producer Joe Carroll die wederom instaat voor de productie van deze nieuwe plaat kreeg op dit album de assistentie van Gillam zelf hetgeen resulteerde in een heldere productie waarbij Tom Gillam de kleffe Nashville-sound gelukkig ver op afstand houdt. Gitaarduivel en singer-songwriter Gillam en zijn band maken Southern Rock die zijn wortels heeft liggen naar bands als Lynyrd Skynyrd en The Jayhawks.

Gillam was er duidelijk helemaal klaar voor om ons te trakteren met een knallende plaat, al reflecteert de titel "Had Enough?" wel terug naar zijn medisch verleden als hij zingt: "just enough off that crazy stuff...". "Had Enough?" bevat gewoon een lekkere mix van Southern- en rockgewortelde country, op de juiste momenten jankt de slide en dan weer gieren de gitaren. Als je drie hartaanvallen overleeft, heb je een goede reden om te feesten zal hij gedacht hebben en alsof de duivel hem nog steeds op de hielen zit en hem de hete adem in zijn nek blaast, zet Gillam zijn voet ferm op het gaspedaal en trapt af met een aanstekelijke countryrocknummer: "Real Thing", potige gitaarrock op klassieke leest geschoeid, gevolgd door het meer lyrische "Ready to Begin" en het swampy "Ride". In dit laatste nummer krijgt hij de hulp van Ed Jurdi (Band of Heathens) en bluesrocker Guy Forsyth. We zijn drie nummers ver en we hebben al allerlei nummers te verwerken gekregen. Maar dan wel songs die uit het beste hout gesneden zijn.

Beste indicatie naar zijn vroegere problemen vinden we dan ook terug in de ballad "Million Miles Away", waarin hij bezingt hoe hij zijn levensstijl heeft moeten aanpassen. Naast een tweetal songs co-written met multi-instrumentalist Craig Simon, en diens eigen, juist vernoemde "Million Miles Away", schreef Gillam alle nummers zelf. Voor iemand die door de dokters reeds dood verklaard was, klinkt hij op deze cd zeer levendig en vooral stevig rockend. Dat is deels te wijten aan zijn uitstekende begeleidingsband Tractor Pull, muzikanten uit Alejandro Escovedo band, met daarin de reeds voornoemde gitarist Craig Simon. Voeg daarbij de zeer degelijke ritmesectie: bassist Tim McMaster, drummer Dave Latimer en Tom Gillam is met zijn band goed op weg om één van Texas populairste acts te worden.

Wat er dan zo goed is aan Tom Gillam? Ze weten het misschien zelf nog niet, maar in de persoon van Tom Gillam hebben ze een singer-songwriter in hun midden die zich kan meten met het allerbeste wat Alt Country momenteel te bieden heeft. Hoe Gillam zijn eigen leefwereld in dotten van songs weet te vangen getuigt van een uitzonderlijk talent. Zijn nummers bruisen werkelijk van de vitaliteit en de strijdvaardigheid. En het zou dan ook dood- en doodjammer zijn mocht hij niet ook hier een flinke schare fans aan zich weten te binden. Tom Gillam & band gelden dan ook als één van de beste live acts die je in Texas en verre omstreken aan het werk kan zien. Hun benadering van wat muzikaal gezien in Texas leeft voor het ogenblik is net dat tikkeltje steviger, heeft net dat ietsje meer power dan wat de concurrentie te bieden heeft. "Had Enough?" ademt vooral de wilskracht en levenslust van iemand die de dood drie jaren geleden in de ogen keek in elf stevige songs, al domineert de meer semi-akoestische slow altcountry het meest. 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Blue Rose Records
Distr.: Sonic Rendezvous