BART DE WIN – THE SIMPLE LIFE

Zoveel ogen op je gericht en de verwachtingen hoog gespannen…We kunnen ons een goed beeld vormen over het gevoel dat songwriter, vocalist en arrangeur Bart De Win overviel de avond van de presentatie van zijn eerste soloalbum “The Simple Life”. Als één van de toppers en een bekend figuur in de Nederlandse muziek en jazzwereld heb je nu eenmaal een reputatie hoog te houden. We kunnen Bart en de zijnen al dadelijk gerust stellen: het is een album om U tegen te zeggen. Er werd dan ook niets aan het toeval overgelaten. Aan ervaren muzikanten was er geen gebrek, want Bart is al jaren lid van het Brabants collectief “Vaste Mannen”, onder leiding van Gerard Maasakkers. Diezelfde muzikanten, Rinus Raaymakers, Harry Hendriks en Arthur Lijten, waren de laatste jaren Bart’s vaste begeleidingsgroep geworden en zij boden zich niet alleen aan, als je het uitgebreide lijstje artiesten op de creditlijst afloopt. Keuze zat dus en niet te vergeten, Bart De Win is zelf top of the bill met conservatoriumdiploma’s als jazzpianist en jazzvocalist op zak. Bij zulke mensen zit muziek simpelweg in de genen en ze verstaan zelf de kunst wel om zich te omringen met de juiste mensen.

Zo werd de cd opgenomen op twee verschillende plaatsen, in Utrecht bij Eric Spanjers en in London bij producer en jazzsaxofonist Gilad Atzmon, die trouwens zelf stukken sax en klarinet inspeelde. Ook de sepiakleurige fotografie op de cover van koe en schaap door Mark Janssen en het originele ontwerp van “Brulkikker “ springen in het oog en sieren tegelijkertijd in eenvoud. Uit de grote keuze aan nummers zijn er vijftien overgebleven die de eer hebben gekregen te mogen pronken op “The Simple Life”. Bart’s muzikaal raakvlak gaat zeer breed van jazz tot roots tot americana of altcountry en meermaals een mix van die stijlen, onderbouwd door treffende teksten, die dikwijls diep in zijn hart tasten. Dit album is zoals de titel zegt een ode aan de eenvoudige dingen in het leven, de kleine dingetjes die dikwijls zo belangrijk zijn. Het is ook een tribuut aan de liefde, de liefde voor muziek, de liefde voor het leven en de liefde van zijn leven, zijn echtgenote.

De eerste drie nummers maken dit snel duidelijk: Bart is een dolgelukkig man. In de opener “Time(is running out)”, maakt hij tijd tot zijn bondgenoot en tevens zijn vijand, op de tonen van een dromerige gitaartokkel, mooi opgeluisterd met zacht slidegitaarspel, in een nummer dat zweeft tussen roots en country, met in het refrein een wondermooi harmonische zang, die ons in Crosby, Stills & Nash sferen doet wegdromen. Het titelnummer “The Simple Life” is een ode aan het geluk en geluk is liefde, meer niet, maar toch zo belangrijk. De song is een prachtcompositie die trots als een vertellende, bluesy Randy Newman van start gaat, maar gaandeweg uitgroeit tot eenzame Joe Henry hoogtes in de stijl van zijn “Time Is A Lion”. Als we aan nummer drie beland zijn schreeuwt Bart De Win zijn geluk uit in “The Beauty Within”, opgedragen aan zijn geliefde, in een krachtige Richard Thompson stijl, met speelse mandoline en viool. Ook in de droef gestemde nummers komt hij sterk voor de dag, zoals het aan James Taylor schatplichtige “Just A Memory” met Bart achter de Fender Rhodes, en de cello van Jasha Albracht die samen met de prachtige tweede stem van Izaline Calister, dit nummer het juiste pijnlijke, trieste gevoel geeft.

Ook “Do I Need” is zo’n hartenbreker, die niet meer nodig heeft dan grievend soulvolle gospelstemmen en een bijpassend orgeltoontje om je diep te ontroeren. Mijn favoriete knuffelsong is het breekbare “Let Me Know”, dat Kurt Wagner ambities doet opborrelen in Bart De Win. Het duister op accordeon walsende “ Johnny” kruist Franse chanson met de tristesse van de Balkan en wordt helemaal in geheimzinnigheid gehuld door het klarinetspel van Gilad Atzmon en een uitdovend orgeltje. Naar het einde van de cd toe komen de jazzritmes meer op de voorgrond zoals in “Promised Land” en het frivole “Tickle Me”. Bijna plechtig en zeker eervol sluit Bart De Win het album af met de enkel op piano begeleide “I Will Take Care Of You”, een belofte van eeuwige trouw. Bart , na deze eerste, voor ons overrompelende kennismaking beloven we jou hetzelfde. Als debuut kan dit tellen.

Blowfish

Live Dates
14/10 De Schalm, Veldhoven
17/10 instore concert Sounds cd shop, Venlo
18/10 Café de Cactus, Hengelo
25/10 De Heerenkamer, Heerenveen
26/10 dubbelconcert met Elizabeth Simonian' Het Heerenlogement, Beusichem
27/10 dubbelconcert met Elizabeth simonian' Theater Zuidplein, Rotterdam
22/11 's-Hertogenbosch, Koningstheater
29/11 huiskamerconcert Huize Carasso, Amsterdam
13/12 Den Haag Acoustic Alley

  

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Shine A Light Records
Distr.: Roughtrade