ZAC HARMON - FROM THE ROOT

Op zijn eerste cd voor het Northern Blues label, brengt de uit Jackson Mississippi afkomstige Zac Harmon ons een afwisselende mix van blues, gedrenkt in soul, reggae en gospel. Zac stamt uit de bekende Farisch Street, de geboorteplaats van meerdere groten uit de blueswereld, zoals Elmore James. Zoals men wel meer zegt, moet er daar iets in het drinkwater zitten precies. Even onderbrak hij zijn muzikale carrière voor hogere studies, maar de lokroep bleek te sterk en toen hij van de hogeschool kwam begon hij toch weer met optreden. In Los Angeles werd hij een van de beste en meest gevraagde studiomuzikanten en later ook producer. Na een periode als begeleider gewerkt te hebben van Z.Z Hill, Dorothy Moore en Sammy Myers Of het nu blues, soul of pop was, hij begeleidde iedereen: van Evelyn Champagne King, via the Whispers tot en met Alexander O'Neill. Als producer kreeg hij een Grammy voor zijn werk aan het "Mystical Truth" album van de reggaeformatie Black Uhuru.

Anderhalf jaar geleden maakten we kennis met hem via zijn live cd "Shot In The Killzone" een werkstuk dat ons meteen kon overtuigen. Al die invloeden van zijn vorige opdrachten zijn duidelijk hoorbaar. Met deze opvolger gaat hij nog een stapje verder, dit is hedendaagse blues die zijn kracht haalt net uit die vermenging met andere muziekstijlen. Zo is er "The Price Of Loving You" een soulballade met bluesy ondergrond, een prachtig duet met Sue Ann Carwell, een soulzangeres. Of "That's What A Woman Needs" met een reggae ritme waardoor nog net genoeg blues doorklinkt om niet té fel te contrasteren met de rest van de cd. Van pure blues is er niet echt veel sprake op deze release, alles is doordrenkt met een sweet soul en R&B sausje. "Smile On Your Face" bijvoorbeeld heeft wat van het beste werk van Hall & Oates uit hun beginperiode. Enkel op "Keep The Blues Alive" en de akoestische afsluiter "Man Is Not Meant To Be Alone" doet hij geen toegevingen en gaat hij voluit voor de blues en nothing but the blues.

Zac Harmon heeft 't allemaal, hij is een goede songschrijver, zanger én gitarist en bovendien weet hij zowel de blues als de soulfan aan te spreken met deze mengvorm die zijn muziek is. "From The Root" zou eindelijk een doorbraak moeten worden voor hem. Het is er tijd voor.. euh.. Rootstime dus?

(RON)

 

Artiest info
Website  
video  

Info: Michael McClune
Label: Northern Blues
Distr.: Parsifal