PETE YORN & SCARLETT JOHANSSON – BREAK UP

Een drietal jaren geleden contacteerde singer-songwriter Pete Yorn de actrice Scarlett Johansson met de vraag om hem gedurende twee namiddagen in de opnamestudio te vergezellen en er negen door Yorn geschreven liefdesliedjes te komen inzingen. Nummers over de liefde en over het uit elkaar gaan en het pijnlijke beëindigen van een liefdesrelatie. Die songs had Pete Yorn net na het afbreken van een eigen relatie geschreven. Een paar uurtjes met Scarlett Johansson in de beslotenheid van een opnamestudio is sowieso al een natte jongensdroom, dus daar heeft Pete Yorn zijn slag zeker thuisgehaald en de nodige troost voor het verlies van zijn geliefde gevonden.

In nauwelijks een half uurtje worden deze 9 songs er door gejaagd en we moeten er al meteen bij vertellen dat de nummers zeker niet allemaal even goed zijn. Misschien was dat wel de reden waarom het op de markt gooien van deze cd uiteindelijk tot september 2009 moest wachten, waardoor het lijkt of de platenmaatschappij nog snel even maximaal wil teren op het grote succes als actrice dat Scarlett Johansson dezer dagen te beurt valt.

Het verleden heeft al uitgewezen dat het samenbrengen van een goede muzikant en een goede actrice niet altijd het verhoopte resultaat oplevert. Denk daarbij even terug aan wat Serge Gainsbourg presteerde met Brigitte Bardot of Jane Birkin in de jaren ’60.

Scarlett Johansson heeft vorig jaar voor het eerst van zich laten horen als solozangeres toen ze haar debuutalbum “Anywhere I Lay My Head” met allemaal covers van Tom Waits-songs uitbracht. Ook dat was geen onverdeeld verkoopsucces, hoewel er hier en daar toch verbazend positieve kritieken in de pers opdoken.

Op “Break Up” staat ook één song die niet door Pete Yorn werd geschreven, namelijk “I Am The Cosmos” van Chris Bell, de stichter van de cultformatie Big Star. Van de overige songs op deze cd selecteren wij graag voor u enkele populaire tracks ter beluistering: de retropop single “Relator”, het intimistische “I Don’t Know What To Do” waarin de samenzang wel perfect in elkaar zit en “Blackie’s Dead” waarin een stevig muzikaal tempo wordt aangehouden. Ook het rustige duet “Clean” kan nog net door het mazen van het net waarin de goede van de zwakke songs worden gescheiden glippen.

Pete Yorn heeft onlangs een nieuwe soloplaat uitgebracht als singer-songwriter. We weten intussen al dat die cd “Back And Forth” ons beter is bevallen als dit “Break Up”-tussendoortje waarmee vooral aan verzamelaars van Scarlett Johansson prularia een zoethoudertje wordt aangeboden.

(valsam)
 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : ATCO Records
Distr. : Warner Music