MIKE ZITO - PEARL RIVER

 

Mike Zito zit er met de titel van zijn nieuwe cd inderdaad niet ver naast, want wat een pareltje levert hij hier weer af! Na bijna tien jaar zelfstandig aan de weg te timmeren en ondertussen een gevecht te leveren met zijn drugverslaving in de periode rond 1996 tot 2000, bracht hij enkele cd's in eigen beheer uit, "Blue Room" en "Slow It Down" die echter wat meer in het funk en popgenre thuishoren. Twee topproducers, David Z en Tony Braunagel en een een legertje van even belangrijke muzikanten zorgden samen met hem voor een van de meest verrassende rootsplaten van 2008: "Today". Ze verscheen op het toen net opgerichte sublabel van Delta Groove, namelijk Eclecto Groove, en Zito wist hiermee meteen grote indruk te maken. Zito's stem herinnert me regelmatig aan die van Frankie Miller, uiterst soulvol en met een heerlijk gritty randje. Mike brengt zijn nummers, die zich in de rand van blues, rock en blue-eyed soul bewegen, vol vuur en passie en met een vakmanschap zoals we dat enkel bij de hele groten zien.Voor deze "Pearl River", de tweede voor Eclecto Groove is het rijtje met bekende vriendenmuzikanten nog indrukwekkender dan voor "Today". Enkele namen? Cyril Neville, Anders Osborne, Lynwood Slim, Johnny Sansone en zelfs Randy Chortkoff, labelbaas, producer en tevens harpspeler.

Zoals ik in de inleiding al zei: Pearl River is inderdaad een pareltje, en dat op alle gebied. Sterke songs, gebracht met die heerlijke stem en voorzien van prachtig gitaarspel. Ook dit jaar zal Zito waarschijnlijk voorkomen in menig top tien lijstje van beste roots en bluesplaten. In vergelijking met zijn voorganger is "Pearl River" ook meer een pure bluesplaat geworden. Daar zorgen songs voor als "Natural Born Lover" een stampende blues met sterke gitaarpartijen. "Shoes Blues" is een ander voorbeeld daarvan. Of "All Last Night" een song waar de blues als het ware vanaf druipt. "One Step At A Time", een duet met Anders Osborne is zowat de enige song die buiten het blueskader valt, maar is tegelijkertijd een van onze favoriete tracks. Als we al bemerkingen zouden hebben over deze nieuwe release van Mike kan het er maar één zijn, de cd is te kort. Dat is natuurlijk met zijn 55 minuten niet echt zo, want dat is de gemiddelde speelduur tegenwoordig, maar het voelt zo wel aan, want cd's als deze kunnen niet lang genoeg duren natuurlijk.

Eén ding is echter wel duidelijk na beluistering van "Pearl river": Mike Zito is een talent waar vanaf nu rekening moet gaan gehouden worden. Een man die alle troeven in huis heeft om een hele grote te worden. Wie haalt hem naar hier? Wij zouden dit namelijk zo graag eens levensecht beluisteren.


(RON)

  

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Electro Groove Records

Distr.: Coast to Coast