OKIESON - CUPBOARD FULL OF THINGS

Fris, met open geest de vlaktes afspeurend, zich existentiële vragen stellend, zo zou je dit tweede album van de Nederlandse groep Okieson kunnen omschrijven. Zanger Sebastiaan van Bijlevelt, songsmid uit Nijmegen, dook opnieuw in zijn innerlijke wereld en schreef tien song neer, die originaliteit en sfeer uitademen. Hij producete ook het album.

Het rockende ‘Trees’ geeft enigszins weer hoe Okieson, na hun debuut ‘Tomorrow’s Gone’, op zoek ging naar verruiming. Door het succes van dit debuut, het intensief touren en zelfs in het voorprogramma van ‘Bon Iver’ staan, kreeg de vijfkoppige groep meer zelfvertrouwen en treden zij buiten de oevers van het genre. Zij kleuren ook breder met instrumenten, want tien gastmuzikanten sluiten aan. Zo speelt Big John Koolen banjo op ‘Fix Me up’ en Dennis Cronin trompet op het intimistische ‘Sittin’ In The Sun’. Ook violist Alex Akela valt op evenals de pedalsteel van Paul Niehaus, die bij Calexico speelt. De oorspronkelijk bezetting van Okieson is gebleven. Alleen David Geraerts uit Vlaanderen kwam in de plaats van gitarist Paul Van Gogh. Die laatste leverde nog wel de verrukkelijke song ‘Good Friend’, toevallig mijn favoriet.

Centraal staat de schorre zang van Sebastiaan die in zijn teksten graag met beelden en dichtregels werkt. Zowel in ‘Small House’ als in ‘Cupboard Full of Things’ word je een zekere moedeloosheid gewaar, alsof de zanger aangetast is door een schimmige tijdsgeest die af en toe uitwoedt in een koortsopflakkering. Okieson zit in hetzelfde muzikaal bootje als datgene waarin The Great Lake Swimmers, The Continental Drifters of de Red house Painters zich drijvende houden. Alleen het melodische ‘Good Friend’ met prachtige vioolbegeleiding lijkt te ontsnappen aan het lethargisch gevoel dat in Sebastiaans zang besloten zit.

Sebastiaan schildert intuïtief of expliciet met taal. Op ‘Alienation’ betwijfelt de songwriter of er wel zoiets als een delicaat geestelijk evenwicht bestaat. In zijn muziek lijkt hij die toch gevonden te hebben op de spanningsboog tussen rustieke sfeer en ingehouden passie die een uitweg zoekt en vindt in rijk geschakeerde instrumentatie.

Marcie
 

Artiest info
   
Myspace  

Info: Hans Broere PR

Label: Elektrograph Records