THE BOXMASTERS - MODBILLY

Ik heb veel respect voor de filmmaker Billy Bob Thornton die ondermeer verantwoordelijk is voor die schitterende "Sling Blade" (1996) en tevens al heel wat memorabele filmrollen op zijn naam heeft staan. Maar de laatste jaren gaat het iets minder goed met de acteur. Hij speelde in heel wat B-films en het publiek liet het een beetje afweten wat resulteerde in verschillende filmflops (School for Scoundrels, The Astronaut Farmer, Mr. Woodcock, The Ice Harvest). Daarom besliste Bad Santa om het over een andere boeg te gooien en in de voetsporen te treden van Joaquin Phoenix als wacko-zanger.

Maar begin dit jaar zag het er naar uit dat zijn zangcarrière in de gloednieuwe country-band The Boxmasters een kort leven beschoren was, en dat had dan weer alles te maken met een interview die Billy Bob gaf op de Canadese radio. Canadezen hebben veel gevoel voor humor en beschikken over het algemeen over een enorm relativeringsvermogen, maar één ding wat ze niet verdragen is dat een omhooggevallen-Hollywood-acteer-wannabe-muzikant hen uitmaakt voor "mashed potatoes with no gravy" op de nationale radio. De radiopresentator van deze radiozender kondigde Thornton aan als een "Oscar-winnende acteur". De 53-jarige acteur/zanger vond dit een belediging voor zijn muziekcarrière en deed moeilijk voor de rest van het interview. De groep heeft dan ook begin dit jaar hun tournee in Canada afgezegd.

In 2008 verscheen een titelloze dubbel-cd van The Boxmasters, alsook het album "Christmas Cheer". In diezelfde periode van hun Canadese conflicten heeft de groep een nieuwe plaat klaar die "Modbilly" werd gedoopt. Alle twijfel over het verdere bestaan van de Boxmasters zal als sneeuw voor de zon verdwijnen na beluistering van "Modbilly", want Billy Bob heeft eindelijk zijn einddoel bereikt met deze band, wier muziekstijl wordt getypeerd als "electric hillbilly", en beïnvloed is door bands als The Beatles, The Rolling Stones, Kinks, The Animals en dit in een mix met o.a. Johnny Cash, Merle Haggard, Buck Owens, Roy Acuff en Hank Williams. Resultaat is dan ook een mod-band uit de jaren '60.

De meeste mensen kennen W.R. 'Bud'Thornton, aka Billy Bob Thornton natuurlijk van zijn carrière in de filmbusiness, maar hij is wel echter een geval apart. Thornton die ooit getrouwd was met Angelina Jolie, speelde op de middelbare school in een CCR-tributebandje om later, meer in de jaren 80, zijn geluk te zoeken bij lokale bandjes. In 1996 brak hij door met de film "Sling Blade". Hij regisseerde de film, speelde de hoofdrol en schreef het script. Hij won voor deze film de Oscar voor 'Beste Script' en werd genomineerd voor 'Beste Acteur'. Enkele andere films waarin hij de hoofdrol speelde zijn "A Simple Plan" (1998), "The Man Who Wasn't There", "Bandits" en "Monster's Ball", alle drie uit 2001. Nadat hij in Hollywood een grote naam was geworden, nam hij in datzelfde jaar, 2001 zijn eerste soloalbum "Private Radio" op. Na "The Edge of the World" bracht hij in 2007 zijn vierde langspeler onder zijn eigen naam uit. Maar Thornton wilde weer eens in echte band spelen en richtte het 'hillbilly' rocktrio The Boxmasters op, een band bestaande uit acteur /regisseur /zanger Thornton zelf, geluidstechnicus - producer J.D. Andrew en uit meestergitarist Mike Butler, aangevuld met een reeks sessiemuzikanten.

The Boxmasters brengen een bijzonder aanstekelijke mix van sixties rock, Bakerfield country en hillbilly boogie. "Electric Hillbilly music is probably the best description of The Boxmasters", zegt Billy Bob Thornton zelf. "But the real idea behind The Boxmasters was both musically and in live performance, is like watching a combination of 60's television shows like Dean Martin, Johnny Cash Show, all those variety shows, with electric hillbilly music -- it's a great blend". Op geen enkel moment wereldschokkend, maar wel met veel vakmanschap en spelplezier gespeeld, ook al is Billy Bob maar een matige zanger.

"Modbilly" bestaat uit twee cd's, en zoals op hun debuut zijn deze wederom verdeeld in 'ours' en 'theirs'. Op CD1 (ours) staan 12 eigen nummers, allemaal geschreven door Billy Bob zelf en Brad Davis met als uitschieters de songs: "Hollow Walls", "Going Home" en "Turn It Over". Op CD2 (theirs) staan covers van sixtiesiconen zoals Tom Rush ("Merrimack County"), Roger Miller (Half A Mind), de Stones (As Tears Go By) en John Hartford ("Gentle On My Mind"), maar dan wel in de stijl van The Boxmasters: een verfrissende mix van country en hillbilly. Samen 24 nummers, de ideale soundtrack bij lange autoritten. 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Vanguard records
Distr.: Munich