THE SCOTLAND YARD GOSPEL CHOIR – ...AND THE HORSE YOU RODE IN ON

De cd “…And The Horse You Rode In On” van ‘The Scotland Yard Gospel Choir’ begint met een grappig doch haatvol kinderrijmpje maar meteen daarna volgt de pure ernst met een serie songs die elke muziekkenner onmiddellijk doen denken aan het werk van Morrissey en The Smiths. Het accent van frontman, zanger en componist Elia Einhorn is daarenboven zo kenmerkend dat ook een vergelijking met ex-‘Pulp’-frontman Jarvis Cocker zich automatisch opdringt. De muziek van deze groep sluit tenslotte ook al millimeternauw aan bij die van Jarvis Cocker waardoor ze zeker niet zullen schrikken van het feit dat diens naam zo vaak in hun cd-recensies zal opduiken.

Ze noemen hun stijl zelf kamermuziek met folk en punk als belangrijkste invloeden. De groep heeft ondanks zijn naam helemaal niets met Schotland te maken en ook gospelmuziek zal je niet op deze schitterende cd terugvinden. De bandleden hebben allemaal hun thuishaven in het Amerikaanse Chicago waar ze frequent optreden naast formaties als ‘The Violent Femmes’ en ‘Arcade Fire’.

Hun debuutplaat “I Bet You Say That To All The Boys” dateert al van 2003 en kreeg een vervolg in 2007 met het titelloze “Scotland Yard Gospel Choir”. Wij durven echter voorspellen dat de grote internationale doorbraak er nu zal aankomen met de release van het derde album “…And the Horse You Rode In On”. Het album heeft veertien lekker swingende songs samengebundeld waarop naast een sterke melodie ook bijzondere aandacht aan de songteksten werd besteed.

De meest hitgevoelige nummers zijn “One Night Stand”, “Something’s Happening”, de punkerig rockende nummers “I Pretend She’s You”, ”Libertyville Or Somewhere” en “…And The Horse You Rode In On”, de electropopsong “Save Your Breath” en het swingende “Castles Of Wales”.

Ergens midden op dit album treedt ook zangeres en gitariste Mary Ralph even op het voorplan om zich vocaal te laten gelden tussen het overige mannelijke geweld. Zij doet dat met veel bravoure en stijl en overtuigt elke twijfelaar in “Praying Is A Heartache”, een ijzersterk gezongen duet met Elia Einhorn waarin ook de celloklanken voor een apart en indringend sfeertje zorgen.

Tussen de overwegende uptemposongs door schittert Mary Ralph ook solo nog eens vocaal in de intrigerende ballade “Sixteen Is Too Young”. De bezongen onderwerpen in deze songs variëren tussen ontrouw, bedrog, eenzaamheid en ontgoocheling, niets opbeurends dus maar dat hoeft dan ook helemaal niet bij deze epische plaat.
Zoals hierboven al eens aangegeven voorspellen we een voorspoedige toekomst voor ‘The Scotland Yard Gospel Choir” en als u even de moeite zou willen doen om deze verfrissende cd eens grondig te beluisteren zal u onze stelling ongetwijfeld volmondig willen onderschrijven.

(valsam) 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Bloodshot Records
Distr. : Bertus