KRIS KRISTOFFERSON - CLOSER TO THE BONE

Kris Kristofferson is een grootheid. Op z'n 73-ste heeft hij een nieuwe cd gemaakt: "Close To The Bone". Dichter bij het bot kun je ook nauwelijks geraken. Dit amper een half uur durende album lijkt van zo mogelijk nog grotere intimiteit, temeer daar de oude bard lang niet zo sterk als op "This Old Road" (2006) de behoefte voelde zijn politieke geweten te laten spreken.

Kristofferson heeft zijn naam gevestigd als talentvol zanger en heeft als acteur menig toeschouwer ontroerd. Hij werd op 22 juni 1936 geboren in Brownsville en bleek later een uitstekend student. Tijdens zijn opleiding aan Oxford begint hij zijn muzikale talenten op professionele wijze ten gehore te brengen en doet dit onder de naam Kris Carson. Na zijn opleiding aan Oxford keert hij terug naar zijn geboorteland Amerika. Hier wordt hij opgeroepen voor militaire dienst. Als helikopterpiloot wordt hij gestationeerd in Duitsland. Na vijf jaar houdt hij het voor gezien. Kristofferson keert terug naar Amerika, zwerft wat rond en vestigt zich uiteindelijk in Nashville. Maar ook deze periode in Nashville mislukt, maar als Roger Miller zijn song "Me & Bobby McGee" opneemt keert het tij. Onder de hoede van Johnny Cash wordt zijn talent meer en meer erkent met de debuutplaat "Kristofferson" tot gevolg. Het album is in eerste instantie een flop, maar als diverse grote artiesten met songs als "For The Good Times", "Help Me Make It Through The Night", "Sunday Morning Coming Down" en genoemde "Bobby McGee" hits scoren (wat heet: ze zijn uitgegroeid tot evergreens) tekent Kristofferson bij CBS. Zij brengen het debuut opnieuw uit dat het redelijk doet waarna de opvolger "The Silver Tongued Devil And I" uitgebracht wordt. Kristofferson zal nooit meer het niveau van deze platen halen al doet het in 1972 verschenen "Jesus Was A Capricorn" het niet onaardig. Ondertussen weet hij hier een reputatie op te bouwen als veelbelovend zanger en songwriter. Hij groeit uit tot een befaamd songwriter en schrijft nummers voor onder andere Johnny Cash, Al Green en Janis Joplin. Zoals Dylan met zijn songs en teksten de popmuziek veranderde, deed Kristofferson precies hetzelfde met de country. Met zijn rauwe stem en al even rauwe songs gaf hij de countrymuziek een belangrijke nieuwe impuls en sindsdien heeft hij zich als liedjessmid en acteur moeiteloos weten te handhaven in de snelle showbusiness.

Met alleen zijn akoestische gitaar verzorgt hij van Amerika tot Belgie (zie recensie van 9 maart 2008) optredens die op z’n minst twee uur duren en onlangs dook hij onder productionele leiding van Don Was (Bob Dylan, The Rolling Stones) de studio in om het album "Close To The Bone" te maken. Dit album is niet zo zeer een afspiegeling geworden van Kristofferson's concerten, waar hij bijna niets anders dan een gitaar en een mondharmonica bespeelde, want voor de elf nieuwe liedjes koos producer Was, naast de krakerige stem, akoestische gitaar en incidentele mondharmonica beduidend vaker bij te kleuren met mandoline, gitaar, toetsen, bas en drums.

Alle 11 songs werden door Kris geschreven uitgezonderd "From Here To Forever", waaraan wijlen Stephen Bruton en Glen Clark hebben meegewerkt. Dat Bruton een veertigtal jaren optrok met Kristofferson, zal wellicht een belangrijke rol gespeeld hebben dat veel songs ondraaglijke weemoed uitstralen. Gelukkig koos Don Was voor variatie, een mix door Kristofferson soms helemaal alleen te laten spelen en op andere momenten valt Was (akoestische bass, piano) zelf de oude bard bij met een band die verder bestaat uit drummer Jim Keltner. Maar het is wel duidelijk dat het laatste, het beste werkt. Het geeft wat meer vorm aan Kristofferson’s nieuwe repertoire.

Met sentimentele songs als - de openende titeltrack, een song vol woede over zijn eerste gebroken hart - "From Here To Forever", een liefdevolle song voor zijn kinderen of "Goodmorning John", opgedragen aan zijn vriend Johnny Cash, blikt de trotste outlaw terug op een bewogen leven en carrière in de countrymuziek. Andere songs hebben dan meer zeggingskracht, zoals het weergaloos mooie "Starlight And Stone" of het onherroepelijke afscheidliedje, "The Wonder". Het album klinkt daarbij ook als een afscheid. Kristofferson zegt ook over de plaat: "It has a general mood of reflecting on where we all are at this end of life".

Steeds weet deze diepdoorleefde Kristofferson de luisteraar wel degelijk een mooie nostalgische trip te bezorgen. Alles en iedereen is dienend bezig, want zo komt de breekbaarheid van Kristofferson het best uit de verf. Zo klinkt hij authentiek en doorleefd. De man en zijn liedjes, ze hebben verder niks nodig. "Close To The Bone" is een prachtige cd die Kristofferson’s kwaliteiten als songwriter weer eens onder onze aandacht brengt en bevestigt dat Kristofferson behoord tot één van de grondleggers van het Outlawgenre.

 

  

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: New West Records
Distr: Sonic Rendezvous