OSCAR PETERSON - PLAYS THE JEROME KERN SONG BOOK

De Amerikaanse musicus Jerome Kern (1885-19545 ) componeerde zo’n 700 songs, waaronder onvergetelijke melodieën als ‘Ol’ Man River’, ‘Can’t Help Lovin’ Dat Man’, ‘A Fine Romance’, ‘The Way You Look Tonight’ en ‘Smoke Gets In Your Eyes’.

The Jerome Kern Song Book was voor de jonge Canadese meesterpianist Oscar Peterson dan ook een prima uitdaging om hier een eigen interpretatie aan te geven. De opnames dateren van 1952-1953 en Peterson wordt erin bijgestaan door bassist Ray Brown (die tot 1966 tot zijn trio zal blijven behoren) en drummer Ed Thigpen. De songkeuze spitst zich toe op bekende nummers die Kern in de jaren dertig schreef, met uitzondering van ‘Long Ago (And Far Away)’, dat uit het jaar 1944 stamt.
Criticasters bleven gedurende heel zijn rijk gevulde carrière opmerken dat Peterson te weinig voor vernieuwing koos en dat hij daardoor in de ‘mainstream’ bleef hangen. Het grote publiek gaf de Canadees echter gelijk en wie aandachtig naar deze uitvoeringen luistert kan niet anders dan vaststellen wat voor een begenadigd pianist deze man was. Meer zelfs, Oscar Peterson heeft tijdens zijn leven geen enkele slechte plaat uitgebracht en wie het lijstje op AMG erop napluist kan zelf vaststellen dat dit er alles bij mekaar meer dan honderd geweest zijn (compilaties niet meegerekend).

‘The Jerome Kern Song Book’ schiet met ‘I Won’t Dance’ sprankelend uit de startblokken. Aangenaam brushwork van drummer Thigpen waartegen Peterson een briljante pianosolo plaatst: een meesterwerkje van amper twee minuten en drieëndertig seconden lang.

Oscar’s versie van ‘A Fine Romance’ (onder meer bekend van Billie Holiday) weet onmiddellijk te bekoren en is wat kenmerkend voor de stijl van de pianist; heel divers maar toch typisch. In het snelle ‘Ol’ Man River’ dialogeert Peterson fraai met bassist en drummer. ‘Lovely To Look At’ ontvouwt zich als een juwelenkistje met perfect gelegde accenten door Peterson, maar ons favoriet nummer is toch wel het ronduit fantastische ‘The Way You Look Tonight’ dat door Oscar helemaal wordt opengetrokken maar tegelijk blijft swingen als een knikker in een achtbaan.

Redenen genoeg dus om deze ‘Verve Original’ aan te schaffen en meteen uit te proberen wanneer u nog eens volk ontvangt bijvoorbeeld. Geloof ons, de borrelhapjes zullen nog nooit zo goed gesmaakt hebben.

Shake 

Artiest info
Website  
   

Label: Verve/Universal