JOHN EGENES – UP FOR AIR

John Egenes is een multi-instrumentalist: naar gelang zijn petje staat, speelt hij gitaar, mandoline, banjo, mandola, bas, dobro, pedal steel, fiddle, lap steel, piano, accordion, harmonica, quatro, Theremin of muzikale zaag. En, neen, dat laatste is niet Nana Mouskouri. Egenes is oorspronkelijk uit Santa Fe, New Mexico, maar woont intussen in Nieuw-Zeeland. Het is dus nog slechts een kwestie van tijd voor hij zichzelf op kiwi zal begeleiden, als ik mij deze kostelijke grap kan permitteren.

‘Up For Air’ is John Egenes derde plaat in drie jaar tijd. Als hij niet zelf aan schrijven of spelen is, leent hij zijn talent graag uit aan mensen als Eliza Gilkyson, Bill & Bonnie Hearne, Jaime Michaels, Tom Adler, Jono Manson, Gary P. Nunn, The Buckarettes of nog Stefano Barotti. Egenes heeft ervaring, dat hoor je. ‘Up For Air’ is mooi geproduced en bevat een collectie mooi bij mekaar gepende folk liedjes. Folk valt in dit geval ruim te interpreteren. Je zou ook kunnen zeggen dat hij liedjes schrijft waar de tekst ertoe doet. De aanwezigheid van fiddle, mandoline en accordeon maakt er folk van. John Egenes is een trotse aanhanger van Veterans For Peace. Getuige twee onvervalste oorlogssongs "Over the Line" en "One More Down”. Voorts zijn er de gebruikelijk liedjes over de liefde of een gebrek daaraan en in het epische "Lookin' For A Ride" geeft Egenes gestalte aan een man die op zijn laatste dag de man met de zeis onmoet op een symbolische treinrit tussen Memphis en New Orleans.

Leuke bonus: Egenes stelt alle individuele tracks van de liedjes op ‘Up For Air’ ter beschikking op zijn website. U kan deze downloaden en naar hartelust zelf remixen. John noemt het zijn bijdrage aan de introductie van de folk in de eenentwintigste eeuw en gelooft dat het procede weldra uitbreiding zal vinden bij zijn collega’s. Kunnen we dan binnenkort onze muziek bij Ikea gaan kopen?

Duke J 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby

Label: Delta Vee Music