JACK BRUCE & ROBIN TROWER - SEVEN MOONS LIVE (DVD)

Mensen die bij het concert van Trower en Bruce een nieuwe Cream reunie verwachten of zelfs maar een poging daartoe, hebben verkeerde verwachtingen. Ook al gaat het hier om een power trio, met Gary Husband als drummer natuurlijk, het is de heren nooit te doen geweest om dit te verwezenlijken. Enkel een eenmalige reeks optredens vanwege het speelplezier was de reden. Eerlijk gezegd was het te verwachten dat ze nog eens samen zouden komen, er was al de cd B. L.T. geweest in 1981 geloof ik, waar de L stond voor drummer Bill Lordan, en eerlijk gezegd beviel me die cd wel, afgezien van de idiote, wat banale hoes. De aparte stem van Jack Bruce past bij Trower's gitaarspel vind ik, vraag me niet waarom. Het concert werd opgenomen in Nijmegen in De Vereniging, een oude theaterzaal, omgebouwd tot concertzaal. Zo te zien zat de zaal tjokvol, het zijn nu eenmaal levende legendes, deze twee heren.

Vorig jaar verscheen reeds de gelijknamige cd, de vierde Trower/Bruce samenwerking ondertussen, want eerder verschenen ook nog "Truce" en "No Stoppin' Anytime".


Het concert begint met de titelsong "Seven Moons" en je merkt dadelijk dat beide doorwinterde ratten in het vak genieten van de momenten samen op het podium. Na "Lives Of Clay" komt "Distance Places Of The Heart" een nummer dat Jack Bruce op het lijf geschreven is, maar waarin ook de ruimte blijft voor wat magistraal gitaarwerk van Trower. Natuurlijk komt door dat herkenbare stemgeluid de sound van Cream soms in gedachten en merk je dat Jack Bruce nog steeds één van de topbassisten ter wereld is. Wanneer "Sunshine Of Your Love" aanheft krijgt een stuk popgeschiedenis een herbeleving. Robin Trower verwijdert zich niet té ver van Clapton's stijl zodat het nummer herkenbaar blijft. Aan het eind leeft Jack Bruce zich even uit op zijn bas, en het publiek smult ervan.

Het concert is een mooie mix van wat werk van Jack Bruce en Trower, spijtig genoeg geen solowerk vanTrower en drie Cream covers. Okee, Jack leest zijn teksten af, maar dat is begrijpelijk voor zo een gelegenheidsconcert en zijn stem heeft ook niet meer de kracht van vroeger, even begrijpelijk! Maar met songs als "Perfect Place" blijkt dat beide nu wat oudere heren in vergelijking met vele jonge acts nog steeds niet uit de toon vallen. Trower blijft een sterk gitarist, die hoewel hij schatplichtig is aan Hendrix (welke bluesrockgitarist is dat niet?) toch zijn eigen ding toevoegt. En Jack Bruce is als zanger en bassist een man die ook zijn eigenheid heeft, ook al is die stem wat zwakker nu, ze blijft uniek en heel herkenbaar. Over zijn leeftijd maakt hij in zijn bindteksten de grappige opmerking: "I'm happy to be here, in fact at my age , I'm happy to be anywhere!". Het concert sluit af met "White Room" en beide heren genieten zichtbaar, die bijna legendarische baslijn hier te zien spelen door de man die er zowat geschiedenis mee schreef, is heerlijk.

Als bisnummer krijgen we nog "Politician" dé song die om een of andere reden mijn voorkeur wegdraagt in het Cream repertoire, waarschijnlijk ook vanwege die expliciete baslijn, een soort Jack Bruce handtekening. Misschien als audio cd niet direct een hoogvlieger vanwege de voorspelbaarheid, maar het speelplezier van de gezichten van beide muzikanten kunnen aflezen is een waar genot. Deze DVD van Ruf, voorzien van DTS geluid, is daarom dan ook een aanrader.

(RON) 

Artiest info
video  
Label: Ruf Records  

Distr: Coast To Coast