MCCOY TYNER - TODAY AND TOMORROW

McCoy Tyner, 70 jaar inmiddels, behoort samen met muzikanten als Sonny Rollins, Ornette Coleman, Wayne Shorter en Herbie Hancock tot het stilaan uitstervende ras der grote jazz legendes. Deze zomer was de pianist nog op Jazz Gent te bewonderen en een jaar geleden bracht hij zijn laatste cd ‘Guitars’ uit.

De Impulse! Original die nu opnieuw is uitgebracht luistert naar de naam ‘Today And Tomorrow’ en dateert uit het gezegende jaar 1963. Tyner behoorde in die periode tot het fameuze John Coltrane Quartet in zijn meest klassieke bezetting en twee van zijn maatjes, Elvin Jones (drums) en Jimmy Garrison (Bas) zijn ook hier present (hoewel niet samen) op Tyner’s derde solo album.

‘Today And Tomorrow’ is een beetje een schizofrene plaat omdat de helft van de zes tracks werden opgenomen als trio, terwijl de overige drie nummers in een ietwat grotere bezetting werden geregistreerd, namelijk als sextet.

Het openingstrack ‘Contemporary Focus’valt vooral op door trompetist Thad Jones en de fraaie pianoriedels van Tyner, die dit nummer ook componeerde. De andere Tyner original heet ‘Three Flowers’ en is een fraai juweeltje, heel kenmerkend voor de vernieuwende stijl van deze pianist en tevens een nummer dat Tyner later nog vaak zou spelen in zijn carrière. De invloed van Coltrane, die overigens niet tijdens de opnames aanwezig was, is meer dan duidelijk.

De Gillespie klassieker ‘A Night In Tunesia’ brengt Tyner in een flink hertimmerde versie, terwijl saxofonist John Gilmore voor het schone weer zorgt op het aanstekelijke ‘T’N’ A Blues’. Het spontane ‘Autumn Leaves’ is zes minuten puur speelplezier waarin Tyner, zijn maatje Jim Garrison en Albert Heath op drums zich uitstekend weten te amuseren. En ‘When Sunny Gets Blue’ ontvouwt zich tenslotte als een zalige ballad, de gedroomde afsluiter van een mooi origineel album van één van de grootste jazz pianisten van de laatste halve eeuw. Jazzliefhebber, ga dit (her)ontdekken!


Shake 

Artiest info
Website  
Label: Verve/Universal