LEIF VOLLEBEKK - INLAND

Leif Vollebekk is een Canadees met een naam als een Viking. Veel Leifs kennen wij in onze lage landen niet, of het zouden Leif Hoste en Onderlijf moeten zijn. Wij adopteren Leif Vollebekk bij dezen als onze favoriete nieuwe Leif!

‘Inland’ is Leif Vollebekk’s debuut, en wat voor een. Canadezen lijken toch wel een beetje een stapje voor te hebben op de rest van de wereld als het erop aankomt soundscapes neer te zetten. Afgaand op de foto aan de binnenkant delen Vollebekk en Daniel Lanois trouwens dezelfde barbier. Komt daarbij dat Leif naast Ontario, Montreal en Quebec ook Reykjavic tot zijn songschrijfbasis mag rekenen. Je hoort met andere woorden, de sneeuw en het ijs kraken doorheen deze fijn ineengeknutselde songs. Centraal staat meestal een akoestische gitaar, vaak in open stemming soms netjes getokkeld, dan weer rammelend gestrumd. Soms laat hij de harmonica snerpen of trekt hij een blik violen open. Dan weer doet hij zijn ding van achter de piano. Leif’s stem is een kruising tussen die van Ryan Adams en Jeff Buckley. De songs op ‘Inland’, alle door Vollebekk geschreven, gearrangeerd en uitgevoerd, zijn geen meezingers. Ze zullen het best werken in een donkere club bij het licht van één spot, of thuis met de lichten gedimd. Op de tweede helft van de plaat staan een paar meer recht-door-zee songs. Neem als voorbeeld ‘Quebec’ een bijna klassieke folk-blues en ‘Northernmost Eva Maria’ met stevige doorstomende drums, die herinneren aan Dylan’s ‘Lily, Rosemary & the Jack of Hearts’, wat overigens de naam is van de band die Leif soms live begeleidt.

‘Inland’ van Leif Vollebekk is een singer-songwriter-plaat voor de liefhebbers van het fijnere werk. Volgens de laatste berichten is hij op dit ogenblik bezig aan zijn tweede plaat en daar kijken wij alvast naar uit!

Duke J 

Artiest info
 
Myspace  

CD Baby