JACK EDERY & ULTRASUEDE - FRIED CHICKEN & WHISKEY

Het debuut van Jack Edery en zijn band Ultrasuede uit Beaumont Texas bevat 11 songs met een erg bluesy inslag. 10 daarvan zijn eigen geschreven nummers en ééntje is een bewerking van een Big Joe Williams klassieker, "Trow A Boogie Woogie", een nummer dat nu tot de traditionals behoort. Jack zelf is zanger gitarist en zijn bandleden zijn Susan Pierce, zangeres en keyboardspeelster, bassist Jason McCollumen en drummer Robert Smith, samen Ultrasuede. Voor hulp met hun debuut konden ze rekenen op niemand minder dan Jimbo Mathus zelf. Hij producete de cd en speelde mee op een aantal tracks


Met "Blues Outside My Window" openen ze meteen sterk, dit nummer rockt stevig en meteen is de toon gezet. De titelsong "Fried Chicken and Whiskey" is een song met een behoorlijke portie pure James Brown funk eronder gemengd en hier en daar komt zelfs George Clinton even om het hoekje kijken. Toch blijft het echter bluesy van ondertoon. In het rustige "Mr.Earvin" is de blues weer helemaal terug en laat Jack met zijn ruige whiskeystem op beheerste wijze een ode horen aan Ervin Charles, een grote bluesman uit Beaumont en Jack's grote voorbeeld. Tijd voor Susan Pierce om het boze bedrogen vrouwtje te spelen in "Blind Woman With A Gun", een traditioneel klinkende slow blues. Maken dat we wegkomen eer dit verkeerd afloopt.

Onze favoriete track op deze cd is echter zonder enige twijfel "Ballad of Yvonne and Angel" een dreigende song, bijna gesproken en met een even dreigende slide op de achtergrond. Even komt de Louisiana sound overwaaien naar Texas, compleet met accordeon in "Cajun Queenie" een echte New Orleans song in volle glorie. Vandaar waarschijnlijk dat ze hun muziek "een gumbo van stijlen in een sausje van blues" noemen. Van afwisselen gesproken, terug naar de akoestische Delta blues dan in "Turn Me Loose In Your Kitchen", wellicht een knipoog naar het bijna gelijknamige Robert Johnson nummer "Come On In My Kitchen", waar het wel wat op lijkt bij momenten. De funky instrumental "Knucklebutter" zet een punt achter dit bluesy rootsdebuut dat ons wist te overtuigen door zijn originele aanpak.

(RON)

 

Artiest info
   
Myspace  

Contact