BILL SHEFFIELD - GOT A GIG, GOTTA GO

De achtenvijftigjarige veteraan Bill Sheffield, een uit Deep South (Atlanta, Georgia) afkomstige zanger-gitarist heeft met "Got A Gig, Gotta Go" zijn negende album afleverd en dit is meteen de opvolger van "Journal On A Shelf". Wat hier aan vooraf gaat is dan ook wel een beetje blanke bluesgeschiedenis. Op het album "In The Beginning" (1974), van Roy Buchanan mocht Sheffield op de leeftijd van drieëntwintig debuteren, en men weet dat wie mocht spelen bij de legendarische Buchanan, een meer dan gemiddelde gitarist moest zijn. Roy Buchanan omschreef hem als: "Bill is the most underrated guitarist he's ever heard." In de loop van de jaren had Sheffield een heleboel bands, maar kerfde zich een eigen reputatie als podiumbeest met zijn Gibson of Martin OM, fingerpicking of slide, en met een hoog, klaar stemgeluid.

En nu is er dus het album "Got A Gig, Gotta Go", en wat voor een! Elementen uit blues, folk en country leggen op dit album een rijke muzikale traditie bloot. Hij weet zijn nostalgisch aandoend songmateriaal eerder fris dan stoffig te laten klinken. Het moet dan ook gezegd worden dat Bill Sheffield een meer dan begenadigd muzikant is, maar zich desondanks nooit laat verleiden tot oubollige gitaarcapriolen. Het liedje staat voorop. Sheffield kiest voor het vertrouwde geluid van countryblues en gevoelige ballads en plakt daar eveneens vertrouwde onderwerpen aan vast: het leven on the road, het leven in Amerika en natuurlijk de liefde. Dat biedt voldoende stof voor twaalf liedjes waarbij we het gevoel krijgen dat alles live werd opgenomen, zoals zijn live-cd's: "Live at the Blue Raccoon" in Marietta, GA, en "Live at the Northside Tavern" in Atlanta, GA. Deze keer is het dus wel een studioopname zoals zijn voorganger "Journal On A Shelf" die in de pers zeer lovende woorden meekreeg.

Sheffield en zijn medemuzikanten hebben de intieme liedjes voorzien van een sobere, merendeels akoestische begeleiding. De plaat bevat wederom verhalen over het leven in Amerika als "The Legend of John Montgomery", "These Four Walls" en "A Greater God". Maar daar tegenover komt hij ook vaak grappig uit de hoek, zoals in het speelse "Kalamazoo", de sing along "After The Rapture" en de prettige afsluitende titeltrack "Got A Gig, Gotta Go", om deze plaat mooi mee uit te zingen. Bill Sheffield laat zich niet makkelijk vastpinnen. Zo is hij naast singer songwriter met een uitgesproken talent voor het schrijven ook een veelzijdig snarenplukker. Sheffield heeft zich door de jaren ontwikkeld tot een begeesterd verteller en klasse gitarist, en met dit aangename album "Got A Gig, Gotta Go", opgenomen in the Basement Studios, Woodstock, Georgia, blijkt dat hij geen zuivere bluesy wegen bewandelt, maar ook folk, country, en, algemeen gesproken, verwerkt hij allerlei Americana. Bill Sheffield laat geen nieuw geluid horen, maar wel een overtuigend. Van zulke platen verschijnen er ieder jaar een paar, ik mag ze graag tot me nemen.

Fri. 10/9 Toogenblik Kortenbachstaat 11 Haren, Brussels
Sat. 10/10 le petit Tonneau Rue de Haneche 25 Acosse, Belgium
Sun. 10/11 De Mooie Molen, Meenseheirweg 39, Roeselare, Belgium
Mon. 10 /12 The Bull, Sint-Amandsstraat 77, Roselare, Belgium
Tues. 10/13 Café Trinon, Berg en Dalseweg 33 6522BA, Nijmegen NL.
Fri. 10/16 Café’t Hiernumaals Grote Markt 28 Lier, steegje naast tavern De Valk
Sat. 10/17 Hof Van Blaasveld, Mechelsesteenweg 351, 2830 Willebroek
Sun. 10/18 Zandfoort a/d Eam Amersfoort NL (with Fried Bourbon)

  

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: American Roots & Blues Records