LEEJAY RUDENJAK - SWITCHTRACKS

Leejay Rudenjak is veel te bescheiden! Hij stelt zich uiterst voorzichtig op in de schaduw van zijn grote helden en zegt over zichzelf dat hij ‘de stem van een songschrijver en het gezicht van een radiomaker’ heeft. Laat mij dit zeggen: over zijn gezicht ga ik mij niet uitspreken, maar zijn stem is een vilten diamant en de songs die hij schrijft kunnen met gemak naast die van die helden staan. Ok, genoeg rond de pot gedraaid. Leejay’s helden, ik noem er slechts een paar, zijn: Hank Williams, Bob Dylan, Kris Kristofferson, John Prine, Neil Young, Lucinda Williams, The Band, Joni Mitchell, Willie Nelson ... als ik het volledige lijstje op Leejay’s website bekijk, bemerk ik een gigantische overlap met mijn eigen heldenlijstje.

‘Switchtracks’ is Leejay’s debuut, maar eentje dat lang genoeg gesudderd heeft om bijna volmaakt ter wereld te komen. Leejay werd geboren in San Diego maar groeide op in New Jersey. Zijn muziek draagt alle kenmerken van de Americana (gitaren, fiddle, harmonica en zelf seen verdwaalde mondharp) maar ergens voel je ook de invloed van de oostkust en de nabijheid van de stad. Zijn stem heeft iets weg van die van Brian Ferry. De arrangementen op ‘Switchtracks’ zijn zonder uitzondering smaakvol: er zijn hemelse koortjes (‘One More Train’ en ‘They Don’t Have Her Heart’), er zijn zoemende orgeltjes (‘If You But Knew’ en ‘Every Step Takes Me Closer’) en spannende violen (‘You Pick Me Up’).

‘Switchtracks’ van Leejay Rudenjak is nu al bijna zeker een van onze favoriete platen van 2009 en we moeten ons al erg vergissen als u deze mening niet zou delen. Een ge-wel-di-ge plaat!

Duke J

  

Artiest info
Website  
   

CD Baby