JEFF HEALEY - SONGS FROM THE ROAD

Jeff Healey (25 maart 1966 – 2 maart 2008) brak in 1988 door met de cd, "See the Light". Het nummer, "Hideaway" werd genomineerd voor een Grammy voor het beste instrumentale nummer. Healey viel op door zijn unieke manier van spelen. Hij zat op een stoel en had de gitaar plat op zijn schoot liggen (zie video). Healey speelde onder anderen samen met B.B. King, Stevie Ray Vaughn, George Harrison en Mark Knopfler. Toen hij 1 jaar oud was kreeg Healey een retinoblastoom, een tumor in het oog. Zijn ogen moesten geamputeerd worden. In 2005 kreeg hij opnieuw kanker, in zijn benen. In 2007 werden er ook tumoren uit zijn longen verwijderd. Hij kreeg bestraling en chemotherapie, maar dit mocht niet baten.

Healey is 41 jaar geworden. Net rond het tijdstip van zijn overlijden staat zijn eerste rockalbum in acht jaar op stapel, "Mess of Blues", helaas ook meteen het laatste. Hoewel Healey zich de laatste jaren voor zijn dood heeft beziggehouden met traditionele Amerikaanse jazz, de muziek die hem tot op het podium van het gerenommeerde Montreux Jazz Festival bracht, was "Mess Of Blues" de terugkeer naar zijn bluesrockverleden. Jeff Healey dook precies éénentwintig jaar geleden op met zijn debuut en er zouden nog een aantal uitstekende platen volgen, maar de afgelopen jaren was het angstig stil rondom de Canadees tot deze "Mess Of Blues" verscheen.

Deze stilte wordt nu nog eenmaal doorbroken met "Songs From The Road", een dubbellaar die uiteen valt in een dvd en een cd, met het typische Jeff Healey geluid. Een plaat met vooral blues-georiënteerde muziek. Muziek vol fenomenaal en uit duizenden herkenbaar gitaarwerk, maar ook muziek waarin Jeff Healey altijd de popsong met een kop en een staart voorop stelt.

Dit album is een verzameling van liveperformances die Healey maakte met zijn bar band, waarvan de dvd acht tracks bevat opgenomen in Noorwegen in 2006 en cd elf opnames bevat uit London en Toronto uit het jaar 2007. Het komt dan ook niet uit de lucht gevallen dat de tracklist de ene publiekslieveling na de andere bevat. Opportunistisch of ongecompliceerd. Er valt over te discussiëren.

De dvd laat vertolkingen horen van bekende songs van artiesten als B.B. King (het prachtige "How Blue Can You Get"), een fantastische versie van Neil Young's "Like A Hurricane" - de titel doet hij eer aan - en een fraaie versie van "See The Light", zijn enige eigen compositie op deze set. De keuze voor dit werk ligt wel wat voor de hand, maar Healey speelt overtuigend. Hij zet de meeste nummers naar zijn hand en de strakke ritmesectie - met onder andere Alec Fraser, doet denken aan Stevie Ray Vaughans Double Trouble in topvorm en pianist Dave Murphy - mag er zijn.

Ook op de cd is het ook allemaal covers wat de klok slaat maar met verve gebracht. "Stop Breaking Down", "I’m Ready" en "Hoochie Coochie Man" van de oude blues garde maar ook modernere klassiekers als natuurlijk "While My Guitar Gently Weeps" maar ook "Teach Your Children Well", "Come Together" en "Whipping Post". Allemaal in fraaie uitvoeringen met steeds dat fraaie gitaarwerk en wederom hoor je dat de heren zich amuseren

"Songs From The Road" is dan ook een fraai document van een groot artiest. Vernieuwend is dit namelijk allesbehalve, maar bezield des te meer. Jeff Healey zal gemist worden, maar laat met deze release een nog wat imposanter oeuvre achter dan we al van hem kenden.


 

Artiest info
Website  
video  

Label: Ruf Records
Dist.: Munich Records