MARCISZ – SONGS FROM RED BRICK ROAD

Met de cd “Hinterland” plaatste de Limburgse popgroep Mint zich definitief in de kijker bij het muziekminnende Belgische publiek. De nummers op dat album werden allen geschreven en gezongen door Erwin Marcisz en het fijne kwintet mocht meteen optredens in Duitsland en o.a. op Pukkelpop gaan verzorgen.

Marcisz heeft als volleerd hobbyist onlangs op zijn zolderkamer enkele demo’s opgenomen op zijn 4 Track-recorder en vond in platenmaatschappij Munich Records de gedroomde partner om deze songs op cd uit te brengen als soloalbum onder de titel “Songs From Red Brick Road”.

Dit is dus een volledig doe-het-zelver product geworden, zowel wat betreft songschrijven, inspelen van instrumenten, zingen en opnemen: de muzikale baby van Erwin Marcisz is hiermee geboren en wordt trots aan de buitenwereld op een glinsterend schijfje geïntroduceerd.

Met voornamelijk akoestische gitaar als begeleidingsinstrument zingt Marcisz zijn frêle liedjes als ballads waarbij “Smooth Sailing From Now On” de aftrap mag geven op deze cd. In het mooie en breekbare “The Miller’s Wife” wordt er een snuifje xylofoon aan de gitaarklanken toegevoegd. Maar qua instrumentatie kunnen we over deze gehele plaat als één intiem muzikaal stukje spreken. Als hij live optreedt om deze songs te brengen krijgt hij wel de hulp van Ilse Goovaerts (aka Neeka) en van Raf Timmermans (aka Lazy Horse, muzikant bij Flip Kowlier).

Tot op de blote bast uitgeklede liedjes zijn deze op folk geïnspireerde nummers vooral heel anders dan de popsongs die Marcisz met zijn groep Mint pleegt te brengen. Deze cd gedijt derhalve heel goed naast het groepswerk en toont de luisteraar gewoon een geheel andere zijde van deze getalenteerde singer-songwriter. De eenvoud blijft eveneens troef in andere songs uit dit album: “Won’t Cry No More”, “Elevator Music”, “Be Lazy” en “The Golden Boy”: poëtische werkstukjes van een artiest die ook via zijn songteksten een boodschap wenst uit te dragen.

Op amper een half uurtje tijd heb je alle songs geserveerd gekregen. Maar vooraleer je het einde van de cd bereikt hebt moet je toch even nog in stilte genieten van “Mad Love” en van het afsluitende slaapliedje “Hush Now Sweet Children”, dat wel eens speciaal bedoeld geweest zou kunnen zijn voor zijn twee eigen kinderen.

Deze cd verdient voldoende aandacht te krijgen van onze radiostations maar mag er zeker niet toe leiden dat Erwin Marcisz definitief zou kiezen voor een solocarrière want daarvoor zijn we een te grote fan van het werk dat hij met zijn groep Mint de wereld instuurt. De vierde groepsplaat zou er begin 2010 al aankomen en wij hopen daar dan een lovende recensie over mogen te schrijven.

(valsam)
 

Artiest info
   
Myspace  

Label : Inaboat Studios
Distr. : Munich Records