JACE EVERETT - RED REVELATIONS

Dat Jace Everett op hetzelfde fijne labeltje zat als The Levees, Dan Cohen en Swamp Rats, was voor ondergetekende meer dan voldoende om ook zijn cd onder de loep te leggen, want bovenvermelde bands hadden me zo aangenaam verrast dat je haast blindelings kon verwachten dat dit ook wel van dezelfde kwaliteit zou zijn. En jawel, deze singer-songwriter uit Nashville weet hoe een song te schrijven en te brengen. Met zijn diep emotionele stem, die ons herinnert aan Chris Isaak, en dus ook wat aan Roy Orbison, brengt hij rootsmuziek met een diepe indringende kracht.

Een swampy rocksound met rockabilly, country en blues accenten, de basis voor zijn diepgaande teksten over het alledaagse leven maar ook die van meer culturele waarden, zoals po√ęzie en film. Songs ook over relatieconflicten, het vuur brandend houden in een relatie en dingen die het alledaagse leven bepalen.

Zijn voorbeelden als zanger zijn Wllie Nelson en Ray Charles, maar ook Waylon Jennings. Ook is hij aangetrokken door het theatrale in de rock muziek zoals bij Peter Gabriel, Led Zeppelin en houdt hij van de "vlaggezwaaier" zoals hij ze noemt Bono van U2 en the Clash, mensen die standpunten durven innemen. Van de soulmuziek bewondert hij de spiritualiteit en tegelijkertijd seksuele openheid. Daarom is ook Marvin Gay een voorbeeld.

Een van de songs uit zijn debuut "Bad Things" werd gekozen voor de razend populaire tv-serie "True Blood" en dit betekende voor Jace de ware doorbraak in de States. Na dat debuut verscheen "Old New Borrowed Blues" een akoestische plaat met twee gitaren en een staande bas. Een plaat met country-blues en soul songs. Nu dus, voor deze "Red Revelations" zocht Jace terug voor een vol geluid, rockend en stevig, met duidelijk roots invloeden. "Bad Things" de song die de bal aan het rollen bracht is als bonus-track mee opnieuw opgenomen op deze nieuwe release.

Meerdere hoogtepunten op deze schijf, zoals "Little Black Dress", "Burn For You" en de rocker "What It Is", nummers die een bijna zwoele spanning met zich meedragen. Naast Dan Cohen en James Cook, die in de Swamp Rats en de Levees voor het mooie weer zorgen, en hier ook meedoen is bovendien niemand minder dan Chuck Prophet muzikant en background zanger op meerdere songs. Vier jaar na zijn debuut zou het met deze voor Jace Everett moeten lukken, kwaliteit genoeg op "Red Revelations" in overvloed zou ik zelfs zeggen.

(RON) 

Artiest info
Website  
Myspace  

video

Label: Weston Boys