DAN BAKER – OUTSKIRTS OF TOWN

Ho maar, wacht eens even. Hebben wij allemaal collectief iets gemist? Heeft Bob Dylan aan het einde van de jaren ’60 een plaat opgenomen en die nu pas uitgebracht? Onder het pseudoniem Dan Baker dan wel? Als we naar ‘Outskirts Of Town’ luisteren, hebben we maar een heel klein beetje verbeelding nodig om er ook écht in te geloven. Deze plaat is een juweeltje!

Baker is afkomstig uit Fort Worth, Texas, maar kroop naar het noorden en vestigde zich in Boston, Massachusetts. Een klein beetje zoals van Duluth, Minnesota, naar New York verkassen, niet? Anyway. Dan Baker is een singer-songwriter van de zuiverste soort. Hij schrijft lange lappen van liedjes en begeleidt zichzelf op gitaar. De plaat zet sober in, met de vocals en de akoestische gitaar prominent aanwezig en een paar subtiele toetsen piano en orgel (Paul Wolstencroft en Leland Elliott). Naar het einde toe sluipt er wat meer Texas in de mix en twangt Baker er op elektrische gitaar doorheen. Verder zorgen Andy Kissock en Matt Malinn op bas en drums voor een fond die altijd de juiste intensiteit heeft.

Op ‘Outskirts Of Town’ staat geen slecht nummer. Baker loopt niet over van vrolijkheid, maar weet zijn ongeluk en frustratie te kanaliseren in heerlijke slepende songs. De beelden lijken spontaan uit zijn pen te vloeien en als dat vijftien strofes oplevert, zal hij zich niet beperken tot drie. Liefde is voor Baker een ‘Traffic Jam’ (de weg is te smal, er is geen uitwijkmogelijkheid, niet naar links, niet naar rechts, niet achterom, de motor is aan het stilvallen en de benzine is bijna op – geef toe, er is al in positiever termen over de liefde geschreven), God kan best een pilletje gebruiken (‘God Might Be Crazy’) het leven is zo bekrompen als een voorstad (‘Outskirts Of Town’), als dromen (‘Dreams’) niet van het natte soort zijn dan zijn ze meestal om van door de venster te springen zo triest... en nu hoor ik u denken, is Dan Baker niet gewoon een jonge ouwe zeur? Neen, neen, neen! Daarvoor schrijft hij veel te goed. Het is een genoegen om in zijn ellende en tristesse te mogen delen.

‘Outskirts Of Town’ van Dan Baker is absolute wereldklasse en ik daag u uit om mij één goede reden te vinden om deze plaat niet te kopen. Dat lukt u nooit!

Duke J 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby