JAMES MCMURTRY - LIVE IN EUROPE

Allen die vorig weekend op Take Root in Nederland of in de Arenbergschouwburg in Antwerpen (zie recensie) waren, konden genieten van een super optreden van James McMurtry en zijn band. Voor de thuisblijvers en zijn fans van het eerste uur is er nu "Live In Europe", een overzicht van de eerste Europese toernee waarbij McMurtry o.a. in Paradiso, Amsterdam optrad. Hoewel ik urgentere aankopen dan alwéér zo'n live-cd kan bedenken, krijg je met "Live In Europe" zo'n tachtig minuten aan stevig rockende country mooi verdeeld over een cd en bijgevoegde dvd. Lekker in het gehoor liggende twang met teksten die zich soms in poëtische of cryptische bochten wringen, en ons gewoon vertellen waar het op staat - dat is de countryrock die ik graag mag horen.

Toen James McMurtry als zevenjarig jochie z'n eerste gitaar kreeg had Bob Dylan al een van de boeiendste hoofdstukken van de rock-'n-roll geschreven. Een paar jaar eerder was Dylan elektrisch gegaan. Op dat spoor van Dylan’s "Like A Rolling Stone" zou McMurtry consequent doorgaan toen hij twintig jaar na die eerste gitaar eindelijk zijn eerste album mocht opnemen. McMurtry is een singer-songwriter met een karakteristieke stem, erg nasaal en niet de meest sterke.

Op zijn laatste album "Just Us Kids" (2008), opgenomen in zijn favoriete verblijfplaats, Austin in Texas, leek hij wel of zijn negende in een moeras opgenomen was: heerlijke swamp rock van het hoogste niveau. Muzikale experimentjes zijn niet meer dan variaties op een onverwoestbaar thema. Met het van z'n literaire vader Larry geërfde talent voegt James als gebruikelijk ook op dit album het uiteindelijk belangrijkste element van Bob Dylan's werk toe: bijtende teksten, waarin onder titels als "God Bless America" en "Cheney's Toys" genadeloos wordt afgerekend met het hedendaags Amerika.

Op "Live In Europe" staat hij wederom zijn mannetje. Bijgestaan door zijn vaste vakkundige begeleiders Ronnie Johnson (bas), Daren Hess (drums), Tim Holt (gitaar) en een aantal fabuleuze pianosolo’s van oudgediende Ian McLagan, schotelt hij sompige countryrock voor, vrijwel altijd midtempo, dreigend, altijd uitgerekt, naturel en neigend naar roots en blues. Acht prachtige songs staan op deze cd. Zoals gewoonte nam McMurtry hier ook zelf de honneurs van producer waar. En, eerlijk is eerlijk, hij heeft zich meer dan behoorlijk van die taak gekweten. Openingstrack "Bayou Tortous" heeft een lekker vinnig rock & roll gitaartje en is ook de opener van zijn album "Just Us Kids" waarvan de titeltrack meteen volgt. De uitgestrektheid in de derde song "Hurricane Party", het falen van de regering-Bush bij het bestrijden van de ramp die het gevolg was van de orkaan Katrina, zit dit nummer als gegoten. Een song die we kunnen omschrijven als Lou Reed op z’n best. Ook de volgende songs bezitten magistrale en vooral confronterende teksten leunend op gruizige gitaren; songs over politiek, armoede en onrechtvaardigheid.

Je moet er natuurlijk wel van houden. Sommigen lopen gillend weg bij zo'n Texaanse rouwdouwer als McMurtry - hetgeen ik wel niet zag gebeuren in de Arenbergschouwburg - omdat zijn nasale, veel te zeurige praatzangstem (denk aan een knauwende Lou Reed met cowboyhoed) weer eens in veel te cynische nummers overheerst, of omdat hij met z'n gortdroge humor de keiharde waarheid belicht. Confronterend is het sleutelwoord, voor de gemene country van de vaak miskende maar in bepaalde kringen toch ook gewaardeerde zanger en oprechte liedjesschrijver. Keyboardist Ian McLagan, speelt een hoofdrol op deze plaat, zoals in het nummer "Freeway View" - dat we op beide schijfjes terugvinden - wordt door zijn keyboards een geweldige goodtime rocker om nog maar te zwijgen van de geweldige solo à la Jerry Lee Lewis in dit nummer!

"Live In Europe" voegt nauwelijks iets toe aan het oeuvre van McMurtry, maar toch is dit album zo'n typische cd/dvd die je op ieder willekeurig moment kan draaien/bekijken, een cd/dvd die geen enkele rootsliefhebber over het hoofd mag zien.

Track List:
Bayou Tortue
Just Us Kids
Hurricane Party
You'd a' Thought (Leonard Cohen Must Die)
Fräulein O.
Ruby and Carlos
Freeway View
Restless

Bonus DVD:
Choctaw Bingo
You'd a' Thought (Leonard Cohen Must Die)
Freeway View
We Can't Make It Here
Laredo (with Jon Dee Graham) 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Lightning Rod Records/ Blue Rose Records
Distr: Sonic Rendezvous