PETER MULVEY – LETTERS FROM A FLYING MACHINE

In het Amerikaanse Milwaukee, Wisconsin woont singer-songwriter Peter Mulvey die zijn hele leven al een grote fan is geweest van muzikanten die naast een goede melodie ook een sterk verhaal via hun songteksten wisten te vertellen. Muzikaal had hij een boontje voor de jazzlegenden en voor het akoestisch gebrachte folkgenre. Vanzelfsprekend hoort de luisteraar deze langjarige invloeden terug in de acht echte liedjes die Peter Mulvey nu zelf heeft opgenomen voor zijn nieuwste album “Letters From A Flying Machine”, nummer 12 in een lange reeks platen die hij in het verleden al heeft uitgebracht.

Met zo’n langdurende staat van dienst hoeft hij op deze cd niets meer te bewijzen. Zijn kwaliteiten als liedjesschrijver zijn al lang gekend en daarom ligt deze plaat dan ook helemaal in het verlengde van voorgaand werk. Op zijn akoestische gitaar spelend zingt hij zijn teksten en hij laat zich daarbij begeleiden door een klasserijk team van bevriende muzikanten. Naast de klassieke instrumenten verweeft Peter Mulvey ook blazers in zijn muziek.

De song “Letter From A Flying Machine” is een ‘spoken word’-boodschap aan zijn familie (zijn neven en nichtjes waaraan hij deze cd opdraagt) over wat hij allemaal kan waarnemen vanuit de lucht, zittend in een vliegtuig tijdens één van de vele reizen die hij onderneemt om zijn songs ergens te velden te gaan zingen. Ondertussen hoor je op de achtergrond een sonate van Johann Sebastian Bach op viool gespeeld worden door violiste Hilary Mercer.

Dergelijke ingesproken teksten komen nog een viertal keren terug op deze cd en als luisteraar kan men zich daarbij wel even afvragen wat de toegevoegde waarde van deze privé boodschappen aan zijn familie kan zijn voor de neutrale toehoorder.

Die hiaat wordt enigszins goedgemaakt door de echte songs die hiertussen opduiken: “Kids In The Square”, het jazzy “Some People”, het van knap slide gitaarwerk voorziene “Windshield”, de walsende accordeonballade “What’s Keeping Erica?”, het erg mooie aan Damien Rice herinnerende liedje “Shoulderbirds (You Know Me)” en de met Kris Delmhorst in duet gezongen nummers “Mailman” en “On A Wing And A Prayer”.

Voor een volgende plaat willen we Peter Mulvey toch aanraden om zijn persoonlijke boodschappen aan de familie eventueel via een brief of een videoboodschap te laten geworden en zich voor zijn platen enkel toe te leggen op het zingen van zijn overigens voortreffelijk geschreven liedjes.

(valsam)

  

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Signature Sounds
Distr. : Munich Records