STEPHEN KELLOGG AND THE SIXERS – THE BEAR

De 33-jarige singer-songwriter Stephen Kellogg is de frontman van de Amerikaanse rockgroep ‘The Sixers’ die in 2003 werd opgericht. Samen met bassist Keith Karlson en drummer Brian Factor die net als Stephen Kellogg afkomstig zijn uit Massachusetts wordt in opvolging van het 2007-album “Glassjaw Boxer” nu een nieuwe cd op de markt gegooid onder de titel “The Bear”.

Dit is een zeer gevarieerde plaat met dertien moderne rock- en popsongs die meestal over een bepaalde hitgevoeligheid blijken te beschikken. De drie muzikanten wisselden bij de opnamen regelmatig van instrumenten en krijgen ook hier en daar wat hulp van een resem muzikale lotgenoten waarvan Serena Ryder die meezingt op “See Yourself” en Josh Ritter op “All Part Of The Show” de bekendste namen uitmaken.

De titel van het album illustreert een beetje de bedoeling van deze songs en is afgeleid van een zin uit het nummer “The Bear” waarmee de cd begint. ‘Sometimes you get the bear, sometimes the bear gets you. Sometimes you win, sometimes you’re gonna lose, but in the end there’s no apologies”. De songteksten zijn dan ook verhalen over het winnen of verliezen van een geliefde, over emoties van pijn en vreugde, over de jeugd en ouder worden, over schuldgevoelens en gelukkig zijn. Voor elk wat wils dus en dat zou een perfecte samenvatting van deze plaat kunnen zijn.

Sterkste nummers uit “The Bear” zijn de alt-countrysong “A (with love)” over hoe een familie omgaat met een ongewenste zwangerschap van dochterlief, het gevoelige “Oh Adeline”, het trieste “Dying Wish Of A Teenager” over een hartverscheurende vorm van hopeloosheid, “My Old Man” over een ouder wordende vader, “The Bear” en “Do” over de hoogtes en laagtes waar ieder van ons in zijn leven door moet zien te geraken en het afsluitende “Born In The Spring” dat hoop moet geven op een nieuwe toekomst. Tussendoor krijgen we nog een onvervalste radiohit voorgeschoteld in de vorm van de swingende en energieke song “Shady Esperanto And The Young Hearts”.

De invloeden van folk en country zijn af en toe duidelijk hoorbaar in de songs van Stephen Kellogg And The Sixers, maar het gaat toch vooral over zachte rocksongs met schitterend vocaal werk van Kellogg. Ook producer Tom Schick - die eerder roem haalde bij Norah Jones, Rufus Wainwright en Ryan Adams - verdient een extra pluim op de hoed voor zijn uitstekende werk aan dit album.

(valsam)

  

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Vanguard Records
Distr. : Munich Records