BOO BOO DAVIS - AIN’T GOTTA DIME

Kijk, dat mag ik wel: een titel die simpel en direct de lading van het gebodene dekt. Nu draait Mississippi-blueslegende Boo Boo Davis inmiddels ook al lang genoeg in het blueswereldje mee om te weten dat eenvoud vaak de beste keuze is. Hij behoort dan ook tot de laatste generatie van muzikanten die hun muziek nog direct baseren op dat zware leven in de Delta. Ondanks dat hij een analfabeet is heeft hij toch een manier gevonden om zich staande te houden in deze moderne wereld. Boo Boo Davis kunnen we dus best omschrijven als een ware overlever, het was dan ook voor Rootstime een eer Boo Boo te kunnen interviewen tijdens het Blues Peer festival deze zomer, een zeer aangenaam gesprek dat u hier kan lezen.

Boo Boo Davis behoort tot de eerste generatie bluesartiesten die ook daadwerkelijk in Mississippi geboren is. In het hart van de Delta ligt het kleine stadje Drew, waar James 'Boo Boo' Davis geboren werd in 1943 als zoon van een katoenplukker. Al op zeer jonge leeftijd leerde hij de blues kennen en vooral de platen van Charlie Patton, die een dorpje verderop woonde en veel indruk op hem maakte. In de volgende jaren raakte de jonge Boo Boo bevriend met Little Walter, Sonny Boy Williamson, Elmore James en Little Milton. Dit waren toen de blueslegenden, als je hen mocht begeleiden moest je wel wat kunnen. Hij startte zijn carrière als drummer en schakelde pas laat over naar zang en mondharmonica. Die rol verschafte hem direct al veel meer kans om uitgebreid rond te reizen in het internationale bluescircuit als solist.

De bluesliefhebbers mogen zich weer verblijden met een nieuw album van onze blueslegende, een legende van heden ten dage. Boo Boo heeft in de afgelopen jaren al een onuitwisbare indruk achter gelaten tijdens zijn optredens maar ook veel opzien gebaard met zijn albums. "Ain’t Gotta Dime" is nu de volgende in successie als je het mij vraagt. Het album is opgenomen zonder overdubs, in de Silverster studio in Utrecht waarbij vooral Erik Spanjers mooi werk leverde aan deze gladde productie.

Zoals op vorig album "Name of The Game" bestaat de begeleiding uit gitarist Jan Mittendorp, drummer John Gerritse en het herkenbare stemgeluid van Boo Boo, want hij zingt uiteraard weer alsof de duivel hem op de hielen zit. Deze zomer speelde deze band op een aantal grote jazz- & bluesfestivals door heel Europa. Tijdens de lange reizen ontstonden diverse nieuwe nummers en midden in de tournee is Boo Boo twee dagen de studio ingegaan. Met als resultaat een album dat eigenlijk wel te verwachten viel, en volledig in het verlengde ligt van zijn voorganger. Hij kan het gewoon allemaal, en laat zien dat hij behoort tot de allergrootste in de onvervalste Mississippi-blues-scene, waarbij vergelijkingen als Howlin Wolf hem niet vreemd zijn.

Boo Boo Davis gaat op dit album tot in de donkerste krochten van de blueswereld, en de rillingen lopen over je rug van zijn zeer stuwende harmonica-riffs en zijn rauwe strot. Het album opent met "Silvermine", waarin Boo Boo onder een dik aangezet gitaargeluid en drum letterlijk zijn voeten door het stof lijkt te slepen. Al even slepend is "Ten Thousand Dollar", een klassiek traag bluesarrangement, compleet met trekkende en zuigende gitaar en mondharmonica. Het meest duistere - en tevens haast dansbare - nummer van de plaat is "Got My Loving, Now Your Gone", waarin door een aanzwellende slide en het diepe gemor, Boo Boo de luisteraar laat genieten van de real Mississippi sound.

Ook "Ain’t Gotta Dime" staat weer vol met opwindende en buitengewoon rauwe blues. Blues die zowel invloeden als de Noordelijke Chicago blues ("Man Who Be Around") als de Zuidelijke Memphis-blues ("Watch Yourself") weet te verwerken en hier een flinke dosis rauwe rock ’n roll ("Boo Boo Blues") aan toevoegt. Dit laatste nummer behoort dan ook tot mijn absolute favorieten van dit album.

Wie na "Name of The Game" al wat bekomen is, zal de moed weer op moeten pakken voor een volgende rauwe hap. Een heerlijke hap, welteverstaan, waar je je tanden in kunt zetten. Dit is het echte werk. Kortom: Laat je meevoeren tot aan de Missisippi and beyond, want Boo Boo Davis is een fenomeen a real treassure, and we have to cherish this one with all of our hearts. Genieten op en top. Mis hem niet in november, want dan komt hij weer naar België en Nederland voor een aantal concerten.

BOO BOO DAVIS LIVE
Nov 1, Hoogeveen (NL), Café de Lijst
Nov 6, Fleurus (B), South Blues Night @ Salle du Vieux-Campinaire
Nov 8, Bergen (NL), Taverne
Nov 15, Groningen (NL), Cafe Koster
Nov 20, Deventer (NL), Bluesrock Cafe Crossroads
Nov 21 (evening), Ottersum (NL), Roepaen Podium
Nov 22, Amen (NL), Café de Amer
 

Artiest info
Website  
Myspace  

interview

Label: Black & Tan Records