BLUE MOTHER TUPELO – HEAVEN & EARTH

Een geslaagd huwelijk , zowel privé als muzikaal…Wat kan een mens zich nog meer wensen. Het huwelijksgeluk en de liefde voor elkaar en hun muziek druipt dan ook af van het nieuwe album van het in Nashville residerende Mother Tupelo, aka Ricky en Micol Davis. Wie verlekkerd is op een goede portie gospel getinte, soulvolle blues, overgoten met een swampvol sausje en hier en daar doorkruist met vleugjes country of southern rock gaat zeker zijn gading vinden in de romantische, liefdevolle en soms godvruchtige boodschap die dit duo verkondigt.

De grote schare instrumenten zoals keyboard, piano, gitaar, dobro, steel gitaar, bas, saxofoon en het meest verrassende percussiewerk werd door Ricky en Micol zelf ingespeeld. Ze behandelden deze plaat alsof het om hun eigen kind ging, met de uiterste zorg voor detail en pas na duizenden beluisteringen werd het album eindelijk ingeblikt. Dit oog voor detail is duidelijk hoorbaar en de sound van Blue Mother Tupelo is herkenbaar, maar zeer origineel.

De plaat gaat van start met de lekker swingende countryrocker “Always Lookin’” dat met zijn donkere gitaar Groove en met geprononceerde tamboerijnpercussie de goede tijden van Sheryl Crowe’s debuut cd “Tuesday Night Music Club” terug naar boven laat borrelen. De opvolger en titelnummer “Heaven And Earth” strompelt en schuifelt vooruit als de meest swampie voodoo processie die ooit in de straten van New Orleans heeft geparadeerd, met Micol in de rol van gospelpriesteres dansend op de duistere percussie en pianotonen van echtgenoot Ricky. “Give It Away/ Hard Times” zet met meer dan zeven minuten de langste ZZ Top gitaarstrum op de tabellen in een repetitieve gospelblues die met een grievende dobro en een crazy fluittoontje het lijden van de armen dezer aarde weerspiegelt, die ondanks hun miserie en ellende nog bereid zijn om al hun bezittingen te delen met hun naasten.

Romantiek, liefde en geluk onder begeleiding van sobere pianotonen maken samen met de prachtige stem van Micol “The War” tot een hartbrekende, soulvolle ballade die langzaam naar zijn ontknoping stijgt met flinke dosis strijkers wanneer een eenzame dame zekerheid krijgt over de terugkomst van haar geliefde uit de oorlog. Het is bijna schrikken wanneer de Southern rockende gitaren toeslaan in “Goin’ Down Midnight”, maar dit is slechts een aanloop naar de roestige Jimi Hendrix meets Janis Joplin Wahwah klanken in de droevige, bijna psychedelische blues rocker “Ramblin’ Train”. Het zweverige “Beloxi” neemt ons op piano terug mee naar de sixties met zijn mooi harmonisch gezongen en wijds klinkende ballades van Buffalo Springfield met als toetje Ricky’s fijn slidegitaarspel.

Hoe goed de gospel op hun lijf geschreven staat bewijst het vurig zingend koppel in “Wish I Was In Heaven Sitting Down”, uitgevoerd in de puurste vorm, enkel steunend op gedreven zang, voet stampende percussie en een kletterende tamboerijn. Na meer dan één uur sluit het album origineel af met een eervol tribuut aan hun trouwe viervoeter “Guster Bellue”, een rootsachtige country blues met upright bas, banjo en viool, die blijkbaar ook aangrijpend klinkt voor hond lief die als een coyote meehuilt op de tonen van een kinderkoortje en de slidegitaar van baasje Ricky. Blue Mother Tupelo heeft met “Heaven & Earth” een sterk, gepassioneerd geheel neergezet met een eigen rootsie sound. Eens dit album in je cd lade raakt zal deze boeiende schijf je moeilijk los laten, zeker weten.

Blowfish 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby

Label: Diggin' Music
Info: Pete Knapp/Shut Eye Records