RUPA & THE APRIL FISHES - ESTE MUNDO

Opnieuw vind je op deze ‘Este Mundo’ een breed scala van inspirerende revuemuziek, gipsyswing, Balkan muziek, raga, chansons en zelfs wat rap. De Indiase afkomst van de in San Francisco geboren Marya met Frans/Indische culturele achtergrond is inmiddels bekend. Bij haar doortocht in Vlaams-Brabant in de lente van 2008 nam Rootstime.be nog een interview van haar af, waarin de charismatische artieste vrijuit praatte en de interviewer aan haar lippen hing. Haar statement: “Ik probeer iets magisch te creëren en dit over te brengen en zo misschien mijn klein steentje bij te dragen voor een betere wereld” geldt nog steeds.

Deze vrouwelijk arts, opgegroeid in Californië, Indië en Frankrijk, slaagt er vooralsnog in om haar muzikale carrière te combineren met haar medische praktijkuitoefening. Ondanks haar geregeld touren in Amerika en Europa blijft zij tijd vrijmaken voor patiënten en projecten ten gunste van migranten. Dit engagement vertaalt zich deels in haar songteksten en de spirit van haar muziek, ook in deze ‘Este Monde’, op haar myspace omschreven als ‘Global Agit Pop’. Het album werd opgenomen in de Prairie Sun Studios. Oz Fritz, die ook Tom Wait’s ‘Mule Variations’ mixte, deed ook hier uitstekend werk.

De hoogst originele instrumentale omlijsting betovert nog steeds, ook in dit album waarin gitariste Rupa haar sprankelende verzen zingt in de Franse, Engelse of Spaanse taal. ‘Este Mundo’ vangt aan met het instrumentele suggestieve ‘La Frontera’ met cello en omgevingsgeluiden, onmiddellijk gevolgd door het frivole ‘C’est Moi’. Op het zigeunerachtige ‘Por La Frontera’ wakkert de contrabas de groepsenergie nog aan. Zowel de ‘slapping’ bas, de cello en drum als de schitterende trompet horen bij Rupa’s temperament als flirtende planeten rond een zon. Of zij nu ‘L’Eléphant’ zingt, - dat aan Goran Bregovic herinnert -, de droeve migrantensong ‘Este Mundo’, het tintelende ‘La Estrella Caida’, ingeleid door een uurwerkklokje, of songs als ‘Neruda’, ‘Soledad’ en ‘Trouble’, zij roept beelden op die elkaar najagen als wisselende wolkformaties.

Daar een tekstboekje ontbreekt gaat wat van de verhaallijnen verloren. Je verbeelding kan dit ruimschoots compenseren, want zang, ritme en tempowisselingen maken veel duidelijk. Alle vijftien songs, waarvan enkele instrumentaal - zoals de sublieme trompetintermezzo in ‘El Camino Del Diable’ -, lijken te koorddansen in het lichtspel van schaduw en vreugde. En ‘The April Fishes’ lijken het geheim te kennen om met hun instrumentatie het vlammetje van uitdovende hoop weer aan te wakkeren. Als gastmuzikanten doen ook trompettist Ara Anderon en de Servische ‘slap’ bassist Djordje Stijepovic nog mee. ‘Este Mundo’ is eens te meer een caleidoscopisch album, met de magie als van een zonnewijzer die zijn richting afstemt op de energie van het leven.

Marcie

 

RUPA & THE APRIL FISHES LIVE
25.nov.2009 20:00 - De Roma, Antwerpen
26.nov.2009 20:00 - De Centrale, Gent
27.nov.2009 20:00 - De Spil, Roeselaere
28.nov.2009 20:00 - De Warande, Turnhout
29.nov.2009 20:00 - CC Leopoldsburg 

Artiest info
Myspace  
interview  

Label: Cumbancha
Distr.: Munich Records