JEFF LARSON – HEART OF THE VALLEY

Begin vorig jaar hoorden we bij Rootstime voor het eerst van Jeff Larson, een singer-songwriter uit San Francisco die ons liet kennismaken met zijn capaciteiten als componist en zanger via zijn album “Left Of A Dream”. Dat was toen echter al zijn vierde plaat en omdat hij zijn cd’s tot dan om de 2 jaar uitbracht komt de nieuwste “Heart Of The Valley” als een wat vroege doch aangename verrassing.

De vorige plaat was voornamelijk akoestisch opgebouwd en werd geproduceerd door multi-instrumentalist Hank Linderman, die ook intensief aan dit nieuwe project meewerkte. Nu is het echter America-oprichter en pianist-gitarist Gerry Beckley die de productie voor zijn rekening neemt en ook tekende voor zowat 80% van de composities op deze cd.

Het nieuwe album is wat voller qua instrumentatie dan de vorige cd en biedt ook wat meer afwisseling in de songs. Wat onlosmakelijk verbonden zal blijven aan de muziek van Jeff Larson is de vergelijking van zijn sound met de sixtiessound van groepen als America en The Eagles.

Al van bij de romantische titeltrack “Heart Of The Valley” - dat een uitstekende albumopener blijkt te zijn - valt op dat er nog steeds behoorlijk wat progressie zit in de muziek die Jeff Larson op zijn albums brengt. De songtekst blijft ook nu nog erg belangrijk en geeft hem de mogelijkheid om zijn poëtische kwaliteiten te etaleren.

‘Harmony vocals’-songs als “Sudden Soldier” waarin Gerry Beckley meezingt, “Minus Marci” en “Wishing Well” sluiten het nauwst aan bij de alomgekende sound van America. En als het opnieuw wat meer de akoestische toer op gaat wordt zoals in “Airport Smiles” of in de zeemzoete pianoballade “Calling” laat Jeff Larson horen dat hij zijn vertrouwde genre nog niet helemaal verlaten heeft.

Een ander prominente lid van America is Dewey Bunnell, die voor deze cd backing vocals is komen inzingen bij het nummer “Southern Girl” en Poco-muzikant Rusty Young levert subliem pedal steelgitaarwerk af bij het liedje “Five Mile Road”.

“Heart Of The Valley” lijkt na intensieve analyse een album te zijn met liedjes uit de pen van America-legende Gerry Beckley waarvoor hij de meeste instrumenten zelf inspeelde maar de plaats van frontman respectvol heeft overgelaten aan een man met de geknipte stem voor dit werk: Jeff Larson.

Als je van de sixtiesmuziek van America, The Beach Boys of The Eagles houdt mag je deze nieuwe cd uit de discografie van Jeff Larson risicoloos en met de ogen gesloten aanschaffen want het album ligt kwalitatief 100% in het verlengde van het bekendste werk van deze succesgroepen.

(valsam)
“The craftsmanship as songwriter from America-legend Gerry Beckley combined with the heavenly vocals of folksinger Jeff Larson make ‘Heart Of The Valley’ a ‘must have’ album for all fans of America, The Beach Boys and The Eagles.
– www.rootstime.be 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby

Info: Hemifrån

Label : Human Nature