AMY ALLISON – SHEFFIELD STREETS

Twaalf liedjes in amper 37 minuten, meer heeft de New Yorkse zangeres Amy Allison niet nodig om ons te mogen toevoegen aan het lijstje fans van haar muziek. Als dochter van jazzlegende Mose Allison kon ze zich sinds meer dan twintig jaar een weg banen in the Big Apple’s muziekscène.

Haar opvallende, kinderlijk klinkende typische stemgeluid, dat in het verleden regelmatig vergeleken werd met Loretta Lynn, Billie Holiday en Tammy Wynette, is uitermate geschikt om kwetsbare liefdesliedjes te brengen waarin de emoties vrijelijk kunnen vloeien.

Ze genoot respect en aanzien van grote muzieksterren als Dave Alvin en Elvis Costello die haar album “Maudlin Years” in 2000 klasseerde bij de 500 beste platen ooit gemaakt. Nadien scoorde ze nog eens hoog met de cd “Everything and Nothing Too” waarop ze een coverversie van haar vaders’ song “Was” plaatste en waarvoor ze hem kon overtuigen om er op mee te spelen en te zingen.

Op haar nieuwste plaat “Sheffield Streets” staan elf nummers die ze zelf heeft geschreven en opnieuw een nummer uit het immense songboek van haar vader: “Monsters Of the Id” uit 1967 dat Amy Allison hier in een beklijvende, jazzy versie brengt in duet met Elvis Costello en met daddy Mose nogmaals op piano.

Ook Dave Alvin draagt zijn steentje bij aan deze cd via een duet in het nummer “Everybody Ought to Know”. De overige liedjes variëren in een mix van country, pop, jazz, folk en blues en stralen elk een warmte uit die hartveroverend werkt bij de luisteraars. De intimistische liedjes over hartenpijn, liefde en verlangen raken je meteen in het hart en worden op een overtuigend oprechte wijze gezongen door een dame met een groot hart en een nog grotere stem.

De eerste single uit deze cd is “Why Must It Be?”, een klassiek klinkend, poppy deuntje met een heerlijke zangprestatie van Amy Allison in deze wondermooie tearjerker. Haar stem staat zeer uitdrukkelijk op het voorplan in alle liedjes, gewoonweg omdat die stem het sterkste instrument is dat deze zangeres kan bespelen.

Voortreffelijke tracks uit dit album noemen is onbegonnen werk: ‘allemaal’ zou een perfect antwoord zijn. Maar toch bemerken we dat “Sheffield Streets”, “Anywhere You Are”, “Why Must It Be?”, “I Wrote A Song About You”, het slaapliedje “Dream World” met Van Dyke Parks op accordeon en “Come, Sweet Evening” het vaakst onderworpen worden aan de replaytoets van onze cd-speler. Al bij al een formidabele cd die voor een kort maar intens genotmoment zal zorgen bij beluistering. Kortom: een absolute aanrader.

(valsam)
“With her childlike angelic voice, Amy Allison succeeds in catching the listener by the heart and touches the soft strings with her emotional and honest singing. ‘Sheffield Streets’ is a rather short but intensively enjoyable album from one of the greatest voices ever in alt-country music”
– www.rootstime.be
 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby

Label : Urban Myth Recording Collective

Info: Hemifrån