BOISTER - SOME MOTHS DRINK THE TEARS OF ELEPHANTS

De legendarische producer Jim Dickinson, bekend van zijn werk voor The Replacements, Bob Dylan, Aretha Franklin, ontfermde zich over de formatie ‘Boister’ uit het Amerikaanse Baltimore en nam hun nieuwe en zesde studio-cd “Some Moth Drink The Tears Of Elephants” op in zijn Zebra Ranch studio in Mississippi. De vijfkoppige groep met zangeres en songschrijfster Anne Watts op het voorplan maakt theatraal klinkende songs waarin blaasinstrumenten als trombone en klarinet gecombineerd worden met banjo- en accordeonklanken.

Enkele nummers doen vermoeden dat Anne Watts een cabaretcarrière ambieert omdat hoempa-hoempa fanfaremuziek de meeste songs op dit album begeleidt. Dit is een opvallend aspect aan nummers als “Limes”, “Song Of The Eight Elephant” - waarbij de tekst een weergave is van een gedicht van Bertold Brecht - en het instrumentale “Bubble Up The Melodies”. Tussendoor wordt er anderzijds ook sporadisch wat schaarser omgesprongen met instrumenten en gaat de groep meer op de jazzy toer zoals in “Stone” en “Spy”. Daarbij worden dan tegelijkertijd de vocale kwaliteiten van zangeres Anne Watts wat meer op de voorgrond gebracht.

Bij het in het Frans gezongen nummer “Nantes” probeert de zangeres haar bewondering voor Edith Piaf te illustreren, echter niet helemaal tot onze volledige overtuiging. Dat doet zij nadien dan weer wel in het door haar zelf geschreven nummer “Thank You” waarin ze klinkt als Chan Marshall aka ‘Cat Power’ en in “Ocean Boy” dat door gitarist Curt Heavey gecomponeerd werd. Deze tekende ook voor het instrumentale “Lia” dat hijzelf op banjo inspeelt.

Maar het zijn toch vooral de nummers die Anne Watts schreef die de voorpagina’s zullen halen. “Limes”, “Dance In The Cellars (Ardennes)” en “Old House” zijn zeer sterke songs. De muziek van ‘Boister’ is niet zo gemakkelijk te klasseren maar net daarom zou hun muziek wel eens een breder publiek kunnen aanspreken. Een speciaal schijfje.

(valsam)
“In an extensive blend of instruments like horns, banjo and accordion, ‘Boister’ singer-songwriter Anne Watts brings her songs in a cabaretesque manner. Her singing reflects memories of Chan Marshall aka Cat Power but the music on this album is sometimes hard to classify.”
– www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby

Label : Piano Parasite Productions

Info: Hemifrån